Sivatagban is tesztelt szárazságtűrő kukoricát hozott a magyar piacra a Syngenta

2018.01.18

Magyarországon is elérhetőek ettől az évtől a Syngenta új, világszerte tesztelt, szárazságtűrő kukorica hibridjei. Az Artesian technológia új fejezetet nyit a cég egyre erősödő kukorica portfoliójában. A szezonnyitón emellett bemutatták a napraforgó piacvezető új növényvédelmi és vetőmag ajánlatait, amelyek révén még eredményesebb lehet az olajos növény termesztése.

„A Syngenta rendkívül nagy hangsúlyt fektet a folyamatos kutatásfejlesztésre, amelynek eredményei az új termékeinkben, rajtuk keresztül pedig a mezőgazdasági termelők sikerességében is jelentkeznek. Az idei évben számos olyan kísérletekkel igazoltan hatékony újdonságot mutatunk be, amelyek nagy jelentőséggel bírnak majd következő években”, ismertette Vajda Beáta marketingvezető, a vállalat hagyományos szezonnyitó rendezvénysorozatán.

  • A Syngenta két évvel ezelőtt globális megújulási programot kezdett, ezt az idei évben is folytatjuk. Ma már a legnagyobb lehetőséget és előnyt a személyre szabott megoldások jelentik, amelyek révén lehetővé válik, hogy adott területről a korábbiakhoz képest nagyobb termésmennyiséget takaríthassanak be a gazdálkodók – hangsúlyozta Vajda Beáta.

Ezt a törekvést segíti a Syngenta négy évvel ezelőtt indított Contivo™ mezőgazdasági vállalatfejlesztési programja, amelynek célja, hogy a termelők jövedelemtermelő képességének javítása mellett az alkalmazott termesztési technológiák környezetre gyakorolt káros hatásait is csökkentse.  Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy az okszerű és fenntartható Contivo™ termesztéstechnológia termésbiztonságot és többletjövedelmet jelent a gazdálkodók számára. Ha példaként egy 700 hektáros üzem vetésszerkezetét vesszük figyelembe, akkor több mint 12 millió forint plusz profitot jelent a gazdálkodó számára, emellett csökkenti a környezetterhelést, kedvezően járul hozzá biodiverzitás növekedéséhez, kíméli a talajt, növeli a talajéletet.

Mostanra 400 termelő már több mint 400 ezer hektáron kamatoztatja a rendszer nyújtotta előnyöket. Heicz Péter üzletfejlesztési vezető kifejtette: 2018-ban újabb kísérleti helyszíneket vonnak be a programba, ahol folyamatosan tesztelik a szakemberek a vetésminőségben, az okszerű zöldítésben, precíziós technológiákban rejlő lehetőséget, s ezek eredményei a gazdálkodókat segítik majd.

Napraforgó területén a magyar gazdaság az elmúlt évben is jól teljesített, s ehhez a Syngenta napraforgó kínálata döntően hozzájárult: a vállalat tavaly 55 százalékosra növelte piacvezető részesedését a szegmensben. A 2017-ben realizált 2,84 tonna hektáronkénti termésátlag minden idők második legjobb eredménye, a világpiaci átlag 1,9 tonna volt. Világszinten a magyar gazdálkodók termesztik leghatékonyabban a napraforgót, további lehetőséget látunk a javulásra, hangsúlyozta Ácsné Szekeres Dóra kampánymenedzser.

  • A Syngenta elkötelezett abban, hogy minden szegmensben magas terméspotenciállal rendelkező hibridet kínáljon a termelőknek. Idén a hagyományos gyomirtású szegmensünket újítottuk meg. 2018-tól érhető el a hagyományos gyomirtású SY Edison hibrid, mely magas terméspotenciál mellett, jó betegség-ellenállósággal rendelkezik. A Syngenta napraforgó kínálatában összesen 13 hibrid szerepel, így gyakorlatilag a hazai termesztési viszonyokat és lehetőséget teljesen lefedjük.

2018-ban a Syngenta Clearfield Plus technológiája a Listego Plus-szal válik teljessé, mely hatékonyabb védekezést jelent a nehezen írtható gyomnövényekkel szemben. Az elmúlt években felszaporodtak az egyszikű gyomnövények, ezek között az új köles fajok és muharfélék okoznak egyre nagyobb problémát. Ezekre, valamint a fenyér cirok ellen is hatékony megoldást nyújt egy új, szelektív egyszíkű gyomirtó, az Outplay. A Syngenta fungicid palettáján újdonság az Amistar Sun, mely a kiemelkedő élettani hatásáról ismert azoxistrobin, és egy erősebb triazol, a difenokonazol tökéletes kombinációja. Difenokonazol tartalmának köszönhetően erősebb, megbízhatóbb védelmet nyújt a napraforgó kórokozók széles körével szemben. Az azoxistrobin növeli a klorofill tartalmat, lassítja a sejtek öregedését, és a kezelt állomány ellenállóbbá válik bizonyos abiotikus stressz hatásokkal szemben. Az Amistar Sun kezelés hatására intenzívebbé válik a fotoszintézis és az olajbeépülés, mely a termésmennyiségben is megnyilvánul.

Syngenta az idei kalászos szezonra két új termékkel készül, ismertette Korbuly Bence kampánymenedzser. A kontakt hatásmechanizmusú klórtalonilt és a már jól ismert szisztemikus azoxistrobint tartalmazó Amistar Opti amellett, hogy foltbetegségek és rozsdabetegségek ellen is hatékony, egyfajta „naptejként” is funkcionál a kalászos kultúrákban. Az emberekre is káros UV sugárzás a szántóföldi növényeinkre is veszélyesek, a szakemberek sokszor találkoznak a táblán sárgás elszíneződésű levelekkel, amely utalhat tápanyaghiányra, sok esetben viszont az UV által „roncsolt” belső folyamatok, káros bomlástermékek okoznak elváltozást. Az Amistar Opti használatával ezeket megelőzhetik a gazdák. A készítmény az árpa fiziológiai foltosodására szintén jó megoldás, és zöldítő, termésnövelő hatást is biztosít.

A vállalat másik idei újdonsága a Vibrance Duo (szedaxán+fludioxinil), amely legszélesebb körű védelmet biztosítja a mag, illetve a csírát károsító betegségek ellen, emellett gyökérstimuláló hatással is bír. Megnöveli a gyökerek, a gyökércsúcsok számát, amely segíti a növény jobb víz-és tápanyagfelvételét. Ezzel hozzájárul a stresszes időszak átvészeléséhez.

  • A növényvédelmi ajánlataink mellett a búza és árpa vetőmag portfóliónk is egyre erősebb. A Falado búzafajtánk a 2016-hoz hasonlóan a tavalyi IKR fajtaösszehasonlító kísérletet is megnyerte. A bőtermő fajták mellett említésre méltó az Illico, amely a kitettebb területek tarkalászú fajtája. Javító termésminőséget adó szegmensben is képviseltetjük magunkat a Bologna fajtánkkal. Nem csak minőséget, de mennyiséget is várhatunk tőle, a javító szegmensben kiemelkedő termésre számíthatunk. Jallon hibridárpánkkal pedig a 2017-es évben is kimagasló eredményeket értek el a gazdák.

A kukorica az időjárás változékonyságának kitett, biológiailag is nagy vízigényű növényünk, ezért az egyre gyakoribbá váló aszályos években fellépő vízhiány érzékenyen érinti a hazai öntözés nélküli kukoricatermesztést. Annak érdekében, hogy a kukorica a megváltozott körülmények ellenére is gazdaságosan legyen termeszthető, szemléletváltásra és komplex megoldásokra van szükség. Ennek érdekében a Syngenta nagy újdonságot vezet be a magyar piacra 2018-tól: a vállalat új Artesian ajánlata egy olyan kockázatminimalizáló rendszer, amely jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a kukoricatermesztésbe fektetett kemény munka évjárattól függetlenül is jövedelmező legyen, hangsúlyozta Schipp Márton termékmenedzser.

Az Artesian márkanév alatt elérhető új hibridek széles alkalmazkodóképességgel és nagy termőképességgel rendelkeznek, amelyek kedvező körülmények között versenyképes termést nyújtanak, míg hő- és szárazságstressz esetén jelentős versenyelőnyt biztosítanak a hagyományos hibridekhez képest. Az Artesian hibridek nemesítése során a Syngenta egy olyan modern szelekciós eljárást alkalmaz a gének kiválasztására, amely nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a növény vízfelhasználásának hatékonysága jelentősen javuljon. Az Artesian hibridek nemesítése során a nagyszámú kísérleteket a világ számos országára kiterjedő teszthálózat biztosítja. Chilében az Atacama sivatagban az év bármely napja alkalmas kukorica vetésre és nevelésre, így akár 3 generációt is képesek felnevelni a kutatók molekuláris marker szűréssel együtt, segítve a gyorsabb és rövidebb nemesítési ciklust.

Ennek eredményeképpen az Artesian kukorica hibridek olyan elit genetikát hordoznak, amely a növekedés bármely szakaszában képes megfelelő választ adni vízhiány okozta stresszre, lehetővé téve a versenyképes terméshozamot a kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is. Az Artesian hibridcsalád első két képviselője az idei évtől elérhető SY Chorintos és az SY Orpheus.

  • A különböző környezeti feltételek mellett történő vizsgálatokon felül környezet és éghajlat modellek használata biztosítja azt, hogy kizárólag olyan Artesian hibridek kerüljenek hazai bevezetésre, amelyek itthoni környezetben, eltérő környezeti feltételek mellett is maradéktalanul megfelelnek a kihívásoknak – ismertette Schipp Márton. – A Syngenta 2017-ben állította fel kukorica specialista csapatát, amely kizárólag a kukoricára fókuszálva a hibridekkel kapcsolatos szakértelem és szervízszolgáltatás mellett valódi partnerséget biztosítanak a termelők felé.

 

Fotó: Láng Péter

 

Kapcsolat:

Szellő Gábor

KRQ Communications

szello.gabor@krq.hu

30.749.8810

 

A Syngentáról


A Syngenta a világ egyik vezető vállalata, 90 országban van jelen és mintegy 27.000 munkatársa van.  A Syngenta Magyarországon évek óta piacvezető a növényvédő szerek területén. Cégünk Magyarországon vezető szerepet játszik szántóföldi vetőmagok nemesítésében, előállításában és forgalmazásában, valamint zöldség vetőmagok nemesítésében és forgalmazásában.

 

Elkötelezett célunk, hogy életre keltsük a növényekben rejlő lehetőségeket. Világszínvonalú tudományos eredményeink, globális hálózatunk, és partnereink iránti elkötelezettségünk képessé tesz minket arra, hogy növeljük a növények termőképességét, elősegítve ezzel az emberek egészségének és életszínvonalának javulását, miközben tudatosan óvjuk környezetünket. További információért keresse fel a www.syngenta.hu honlapot.


Jövőre vonatkozó megállapításokkal, nyilatkozatokkal kapcsolatos figyelmeztetés. Ez a dokumentum jövőre vonatkozó nyilatkozatokat, előrejelzéseket is tartalmazhat. Ezen nyilatkozatok esetében fennáll az a kockázat, hogy a valódi eredmények eltérnek a jövőbe tekintő kijelentésektől. Kérjük, tekintse meg az ezzel kapcsolatos nyilvános Syngenta iratokat, melyet az egyesült államokbeli adatvédelmi bizottsághoz (Securities and Exchange Commission) benyújtottunk. Ezekben információt kaphat a kockázatokról és egyéb bizonytalan tényezőkről. A Syngenta nem rendelkezik kötelezettséggel az előretekintő kijelentéseinek aktualizálására, az érvényes eredmények, vagy új feltételezések elfogadására vonatkozólag. Ez a dokumentum nem képezi ajánlat, eladási, vagy kiadási felszólítás, vagy részvényjegyzési ajánlat részét. A dokumentum szerződéskötés alapját sem képezheti.

az eredeti hír itt elérhető