Sikerült lemondatni a Los Angeles-i Magyar Ház kormánykritikus alelnökét

2018.09.08

Amerikában is utoléri a NER a renitenseket.

Augusztusban írtuk meg, hogy Széles Tamás, a Debrecen Televízió egykori vezetője ki akarta rúgatni a Los Angeles-i Magyar Ház második emberét.

Sárvári Álmos “bűne” az volt, hogy az áprilisi választások után nem sokkal privát Facebook-profiljáról egy kormánykritikus megjegyzést fűzött egy ismerőse posztjához, amiről Széles is értesült.

A főkonzul felhívta Sárvári főnökét, a Magyar Ház igazgatóját, és Sárvári kirúgását követelte. Pereházy Miklóst ezen eléggé megdöbbent, hiszen mint vallja:

mindenkit megillet a véleménynyilvánítás szabadsága, és ezt az alapjogot mi Amerikában nagyon-nagyon komolyan vesszük.

Azt sem érti, egyáltalán hogy merülhetett ez fel egy magyar diplomatában, a kritikát ugyanis meg kell tanulni elviselni.

1956-ban nem azért mentek ki az emberek, hogy elhallgattassák őket

– mondta akkor Pereházy.

Az ügyben azóta új fejlemény történt, Sárvári Álmos lemondott posztjáról. A hvg.hu szerint Pereházy szombaton bejelentette, hogy Sárvári a Facebook-bejegyzést követő retorzió és a Magyar Házat érintő súlyos következmények eredményeként végül lemondott. Az elnök szerint a vitás szólásszabadsági felvetésből néhány hete modernkori boszorkányüldözésbe forult a Magyar Ház sorsa, az ügy sok kárt okozott a Magyar Háznak és annak vezetőinek, és mint mondja: a város magyar lakosságát kettéosztották az események. Szerinte az intrikák több évtizedes sikeres együttműködést tettek tönkre.

az eredeti hír itt elérhető