Debrecen Hotels

Sikerrel zajlott a rendhagyó DESZKA Fesztivál

  2021 jún 01 / #debrecen
Google ads
Google ads

Szombat este befejeződött a DESZK@ Digital, a Csokonai Színház kortárs drámákat felsorakoztató, rendhagyó módon megrendezett fesztiválja.

 

Az érdeklődők a Nagyerdei Stadion füvén tekinthették meg a fesztiválra elhozott, a járványhelyzet miatt eredetileg is digitálisra tervezett előadásokat és minivideókat. Gemza Péter szerint maradéktalanul sikerült megvalósítani az új, hibrid formátumot, de ez nem helyettesíthette és a jövőben sem helyettesíti majd a színház “itt és most” élményét, játszók és nézők egyszeri, megismételhetetlen találkozását. „Ennek megfelelően a nézőszám elmaradt az előző években megszokottól – tette hozzá a színház igazgatója – de annak a körülbelül 400 nézőnek, aki kilátogatott a Nagyerdei Stadionba, különleges élményben volt része. A vetített előadások és a szakmai beszélgetések visszaigazolták azt, hogy mennyire más élmény közösségben, együtt nézni egy produkciót, mint otthon, egyedül. A produkciók végén felhangzott tapssal pedig a DESZK@ Digital közönsége jelezte, hogy milyen nagyra értékeli azt a kreatív teljesítményt, amellyel az alkotók színházélménnyé transzformálták az elmúlt egy év járványtapasztalatát. A jövő évi 15., jubileumi DESZKA ismét a társulatok személyes jelenlétével kerül megrendezésre, de amikor visszatekintünk majd a DESZKA történetére, akkor ez a rendhagyó fesztivál ugyanolyan jelentős lesz, mint bármely korábbi. Külön öröm számomra, hogy vendégül láthattuk a nagyváradi Szigligeti Színház Y című produkcióját, amely üde színfoltja volt ennek a rövid, ám annál tartalmasabb DESZKA-nak.”

Idén is a DESZKA vendége volt a Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt Fórum elnevezésű projekt, melynek keretében hat fiatal drámaíró mutatkozott be, szövegeiket először olvasták fel színészek a közönségnek. Az esték a fesztivál megszokott forgatókönyve szerint szakmai és kötetlen beszélgetésekkel zárultak.

 

A fotót Máthé András készítette.