Debrecen Hotels

Romániai népszavazás – Az EMNP igen szavazatra buzdít

  2018 Sze 23 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos elnöksége azt javasolja az erdélyi magyar választópolgároknak, hogy vegyenek részt az október 6-7-i népszavazáson és szavazzanak igennel.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott állásfoglalásban az EMNP kinyilvánította: a népszavazást az erdélyi társadalmi valóság és a történelmi egyházak mértékadó véleménye tudatában esélyként látják a család és a házasság intézményének megerősítésére.

“A család és a házasság gyakorlatának európai válsága idején, a népszavazás egy lehetőség arra, hogy a létező társadalmi egyetértés mentén, a házasság, mint férfi és nő szabad akaratából létrejött közösség, alkotmányos védelmet kapjon” – áll az állásfoglalásban.
Az EMNP megjegyezte: a polgári törvénykönyv eddig is világosan körülírta a házasság intézményét, de Románia tartós politikai instabilitásának fényében fontosnak tartják, hogy a család alapját képező házasság intézménye alkotmányos megerősítést kapjon.

A párt közölte: a közelmúltban kialakított magyar mintát tartja mérvadónak. Fontosnak tartotta, hogy a nő és férfi közötti házasság megerősítése mellett, a regisztrált élettársi viszony is kapjon törvényes státust, és a törvényhozás teremtsen tiszta, átlátható és világos jogi viszonyokat azok számára is, akik a bejelentett élettársi viszony intézményét választják.
“Keresztény és nemzeti értékeink alapján állva, közösségünk drámai fogyásának és az európai általános értékválság tudatában, arra kérünk minden szavazópolgárt, vegyen részt a népszavazáson és szavazzon igennel!” – áll az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöksége által jegyzett állásfoglalásban.

Romániában állampolgári kezdeményezésre tartanak népszavazást október 6-7-én, amelynek tétje, hogy az alkotmány “egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként” határozza meg a családot, megakadályozva ezáltal, hogy törvényt hozzanak az azonos nemű párok házasságáról.