Debrecen Hotels

Roma élet menetét tartanak augusztus elején

  2018 Júl 30 / #debrecen
Google ads
Google ads

Roma élet menetét tartanak augusztus elsején és másodikán, a roma holokauszt emléknapja alkalmából – tájékoztatta a programot szervező Élet Menete Alapítvány hétfőn az MTI-t.

Az ország több pontjáról érkező 45 roma fiatal először Budapesten, a Nehru-parton lévő Roma Holokauszt Emlékműnél tart megemlékezést. Másnap Auschwitz-Birkenauba utaznak, és háromszáz külföldi diákkal együtt róják le kegyeletüket azok emléke előtt, akiket roma származásuk miatt haláltáborokban gyilkoltak meg vagy munkaszolgálat közben vesztették életüket.

A második világháborúban a romák körében is végrehajtottak etnikai tisztogatást, ám mivel sokukat nyilvántartásba vétel nélkül gyilkolták meg, a koncentrációs táborokba hurcolásuk és kivégzésük sokáig ismeretlen maradt a közvélemény előtt – olvasható a közleményben.
Hozzátették: az alapítvány tervei szerint az idén első alkalommal megszervezett Roma élet menetét évente megtartják.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ára virradóra több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban SS-katonák. A nácik összesen mintegy félmillió romát gyilkoltak meg, közülük 23 ezren haltak meg Auschwitzban, sokan orvosi kísérletek áldozataként.