Debrecen Hotels

Rezsi: érdemes bediktálni a jelenlegi óraállást, ha nem akarunk százezreket bukni

  2022 júl 31 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az augusztus 1-jei árváltozás miatt a fogyasztóknak lehetőségük van augusztus 5-ig bediktálniuk az óraállást – olvasható az energiaszolgáltató honlapján.

Azon ügyfelek is megadhatják a mérőállásukat, akiknek nem most van a diktálási időszakuk, vagy az energiaszolgáltató állapítja meg a havi részmennyiséget. Amennyiben a fogyasztó nem diktálja be az óraállást, akkor a szolgáltató becslés alapján fog számlázni.

A Portfolio megjegyzi, ha a fogyasztó nem diktálja be a vasárnapi óraállást, akkor a szolgáltató becslés alapján fog számlázni, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy akár tíz-, vagy százezrekkel magasabb számlát küldjön ki szeptembertől, amikor jön az éves összesítés.

Az átalányfizetőknek különösen fontos lehet a július 31-ei óraállás bediktálása, főleg akkor, ha az éves leolvasás időpontja távol esik augusztustól. Egy évi 2400 köbméter gázt fogyasztó háztartásban például könnyen 2600 köbméterre is emelkedhetett az eddigi fogyasztás – érdemes tehát közölni a szolgáltatóval, hogy ezt a mennyiséget még a rezsicsökkentés érvényes időszakában fogyasztották el.

Az MVM diktálás híján a fogyasztási jelleggörbe alapján becsüli meg a fogyasztást, oldalukon részletesen elmagyarázzák, hogyan működik. „A fogyasztási jelleggörbe azt mutatja, hogy a felhasználó az adott év során milyen napi, havi eloszlásban használja fel a gázt” – írják. A becslés azonban pontatlan lehet: a Portfolio számításai szerint akár 220 köbméterrel is elcsúszhat, ami 142 ezer forint többletkiadást jelent egy családnak az éves összesítésnél.

A mérőállást augusztus 5-éig lehet bediktálni az MVM-nek, diktálási időszaktól függetlenül.