Rengeteg varjút lőttek le Szatmárnémetiben

2018.01.20

A város parkjait borító madárürülék miatt döntöttek úgy, hogy kipusztítják az állomány egy részét.

Varjúvadászatot tartottak Szatmárnémetiben, a vasútállomás melletti Kossuth-kertben, a város legnagyobb parkjában.

Kereskényi Gábor, a partiumi város polgármestere elmondta: évtizedek óta próbálkoznak azzal, hogy a város parkjaiból kiűzzék a varjakat.

A madarak ürüléke miatt lehetetlen ugyanis használni ezeket a területeket. Volt, hogy tűzoltók bevonásával vízsugárral verték le a fák koronájába rakott varjúfészkeket, később zajjal próbálták elzavarni a madarakat, de egyik módszer sem volt eredményes.

A polgármesteri hivatal most a Szatmár megyei Vadászok és Sporthorgászok Egyesülete segítségét kérte. Péntek délután körülbelül kétszáz lövés dördült el, több tucat varjú pusztult el. Az, hogy mennyire volt eredményes a varjúvadászat, csak a többszöri megismétlés után derül ki. Mivel február elsejétől tilos varjakra lőni Romániában, ezért arra készülnek, hogy a varjúvadászatot januárban még többször megismétlik, majd augusztustól, amikor ismét megengedett a varjak vadászata, újrakezdik.

Korábban az állatvédő szervezetek erős ellenállásába ütközött a varjúvadászatra tett javaslat.

A polgármester elmondta: a kisebb parkokban veszélyes lenne vadászni, ezekben olyan mértékben megnyírják a fákat, hogy ne legyenek alkalmasak a varjak fészkelésére.

Szabó D. Zoltán biológus, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója az MTI-nek elmondta: ebben az időszakban olyan vetési varjak vannak az erdélyi városokban, amelyek elsősorban Oroszországból vándoroltak délre, melegebb éghajlatra.

A biológus szerint a szatmárnémetihez hasonló vadászakciók aligha mentesíthetik a városokat a varjaktól, amelyek azokat a helyeket keresik, ahol kevésbé vannak kitéve a hidegnek, és könnyen élelemhez jutnak.

A vetési varjú Magyarországon védett, eszmei értéke 50 ezer forint.

 

az eredeti hír itt elérhető