Rendkívüli Kormányinfó kezdődött, érkeznek a friss bejelentések

2022.11.16

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő rendkívüli kormányinfót tart szerda délután 15 órától.

A keddi események fényében tartják a mai tájékoztatót. Gulyás Gergely arról beszélt, hogy rendkívülinek minősül a Barátság kőolajvezeték leállása. Szerencsére csak az áramellátó sérült meg, a leállás ideiglenes volt. A miniszter szerint a Mol-nak van tartalék nyersolaja, ami hónapokra elegendő.

Jó hír, hogy ma 14 órakor újraindult a Barátság kőolajvezeték – jelentette be Gulyás Gergely. Néhány órán vagy napon belül helyreáll az eredeti kapacitás.

A Lengyelországba csapódott rakétával kapcsolatban Gulyás elmondta, a magyar kormány felvette a kapcsolatot lengyel kollégáival. A rendelkezésre álló információk szerint ukrán légvédelmi csapódott be Lengyelország területére. A miniszter elismételte a szokásos mantrát: azonnali tűzszünet és béke kell. Putyin visszavonulását ezúttal sem követelte.

Turisztikai akciótervet fogadott el a kormány – folytatta a miniszter. Fontosak ezek a bevételek, és a Covid nehéz évei után idén is jó évet zárunk, de különösen vidéken és a fővárosban is kormánytámogatára van szükség. 13 millió vendég 30 millió vendégéjszakát töltött el hazai szálláshelyeken, ez 2019-től, a rekordévtől 8 százalékkal elmarad. 34 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma tavalyhoz képest, ami alig marad el a Covid előtti utolsó évtől. 45 százalékkal nőtt a vendéglátás árbevétele, de az energiaválság miatt ez az ágazat is nehéz helyzetbe került.

A kormány az érdekképviseletek kérésére fogadott el egy akciótervet, ami a nehéz helyzetben lévő vendéglátókat segíti. A Széchenyi kártyát belső korlátok nélkül lehet majd felhasználni. A turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetését 2022 október 1-je és 2023 március 31-e között felfüggeszti. Aki már ezt átutalta, az visszakapja a pénzt.

Bevezetik a munkaidőkeret-szabályozást a turizmusban.

 

az eredeti hír itt elérhető