Debrecen Hotels

Radioaktív szerkezetet koboztak el egy debreceni gyárban

  2021 dec 20 / #debrecen
Google ads
Google ads

50 darab nukleáris töltetet tartalmazó szerkezetet szállíttatott el rendőrségi biztosítás mellett az Országos Atomenergia Hivatal a felszámolás alatt álló debreceni Dispomedicor Zrt. telephelyéről – értesült a 24.hu.

A fecskendők és maszkok készítésére is képes céget a koronavírus-járvány első hulláma idején még stratégiai fontosságú cégnek nyílvánította a kormány, de  a csődvédelem lejárta után megindult a felszámolási eljárás. A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. 2020 nyara óta irányítja a céget, időközben felszámolták a termelést, és elküldték a dolgozókat.

Az OAH márciusban azt a döntést hozta meg, hogy visszavonja a cég kanadai gyártmányú, kobaltrudakkal működő, radioaktív besugárzó berendezésének engedélyét, mert a mostani cégvezetés nem tartotta be a készülék fenntartására vonatkozó szabályokat. Az eszközt főleg műtőkben használják sterilizálásra. Aoka valószínűleg az lehetett, hogy nem tudták fizetni a fűtés- és villanyszámlát, így nem tudták megfelelő körülmények között őrizni a berendezést. Most viszont fizethetik az elkobzott töltetek elszállításának, lefoglalásának és elhelyezésének költségeit is.

Nagy Antal, a Dispomedicor Zrt. korábbi elnök-vezérigazgatója a 24.hu-nak azt mondta, ha a felszámoló a berendezést bérbeadja, a sterilizáló üzem rentábilisan működhetett volna. Hozzátette, a felszámoló célja a felszámolási egyezség megakadályozása volt, ehhez pedig szükséges volt a fertőtlenítési célú berendezés leállítása, a töltet elszállítása. Azt is elmondta, a felszámolási iratokból az is kiderült, hogy a berendezés működtetésére legalább egy, nukleáris technológiákban évtizedes tapasztalatokkal rendelkező vállalat már be is jelentkezett.