Debrecen Hotels

Rácz Zsófia már nem helyettes államtitkár, de vigasztalódhatunk 108 másikkal

  2022 jún 12 / #debrecen
Google ads
Google ads

Kinevezték az új kormány helyettes államtitkárait, akiknek a száma az előző ciklusban 104 fő volt, ám most a számuk 108 főre nőtt – írja a hvg.hu.

A 108 főből 41 új kinevezettnek számít, az eddigiek közül pedig 37-en egyelőre nem kaptak az új ciklusra megbízatást. Közöttük van Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár is, aki miatt még 2020-ban törvényt is módosítottak, hogy betölthesse a pozícióját.

A helycserékre az adhat okot a lap szerint, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma megszűnt, feladatait több más tárca között osztották szét, és bár ugyan 29 államtitkárnak kellett volna helyet találni, de a kormányfő számos más minisztériumnál is cseréket hajtott végre a helyettes államtitkári posztokon.

A Miniszterelnöki Kabinetirodában Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója két helyettes államtitkárt kapott munkájához, a legtöbb helyettes államtitkár a Miniszterelnökségen működik, szám szerint 19 fő, a Kabinetirodán 16, az oktatással kibővült Belügyminisztériumnál 14 fő.

“Az említett Rácz Zsófia, akinek a kedvéért 2020-ban törvényt módosítottak, hogy egyetemistaként helyettes államtitkár lehessen, májusig a Miniszterelnökséghez tartozott, mert oda követte az EMMI-ből a tárca nélküli miniszterré kinevezett Novák Katalin jelenlegi köztársasági elnököt. Őt a miniszterelnök május 25-ével áthelyezte a KIM-hez, ahová most az ifjúságpolitika tartozik, de június 11-ével máris felmentette az ottani új miniszter javaslatára. Vagyis Csák János nem tartott igényt a szolgálataira”

– olvasható a cikkben, amely szerint az áthelyezett helyettes államtitkárok közül 13-an kaptak felmentést. Így járt a Lázár János felügyelete alá tartozó építésügyi minisztériumhoz épp csak átkerült Füleky Zsolt, illetve a sportért felelős, a Honvédelmi Minisztériumhoz átkerült szaktisztviselők.

Tiszafüreden adott magáról életjelet Rácz Zsófia helyettes államtitkár: “a kormány bízik a fiatalokban”

Lett egy új kormánybiztos is: Joó István eddig az export növeléséért felelős helyettes államtitkárként dolgozott a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, illetve korábban másfél évig volt kormánybiztosa a Budapesti Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó 2021-es lebonyolításánál. Új szerepkörében a befektetésösztönzésért és a kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért fog felelni kormánybiztosként.

A cikk szerint egyébként a kormánybiztosi állást díjazás nélkül látja el Joó, ám ugyanabból a Magyar Közlönyből, amelyből kiderült az új állása, az is benne van, hogy a felmentették a helyettes államtitkári tisztségéből. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a kereső foglalkozása, ami mellett majd a kormánybiztosságot vinni fogja díjazás nélkül.