Debrecen Hotels

Polgári engedetlenség miatt felmentették egy miskolci gimnázium igazgatóhelyettesét, kollégái élőlánccal tiltakoznak

  2022 szept 09 / #debrecen
Google ads
Google ads

A tankerület felmentette pozíciójából Dezsőfi Györgyöt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium  igazgatóhelyettesét, mert állításuk szerint élére állt a polgári engedetlenségnek – írja a Telex.

Az igazgatóhelyettes a lapnak elmondta,

a tankerület igazgatója személyesen adott át neki egy határozatot, amiben az szerepelt, hogy hétfőtől visszavonják az igazgatóhelyettesi megbízását. Indoklás azonban nem volt a levélben, csak annyi, hogy azt három munkanapon belül írásban kérheti.

Ezt Dezsőfi már meg is tette.

A tankerület igazgatója szóban azt mondta neki:

a felmentésének az az oka, hogy élére állt a polgári engedetlenségnek, holott ezt vezető beosztása miatt nem tehette volna meg.

Dezsőfi György szerint ő nem állt élére a tiltakozásnak, csak részt vett benne. Tíz éve az iskola igazgatóhelyettese, szerinte a menesztése nem áll arányban az elkövetett vétséggel.

A Miskolci Tankerületi Központ a Telex kérdéseire így reagált:

„A hatályos törvények szerint a ”polgári engedetlenség„ nem definiált fogalom, az a munkavégzés jogellenes megtagadásának minősülő magatartás, amely veszélyezteti a tanulók érdekeit és egy igazgatóhelyettesnek kiemelt felelőssége van az iskola jogszerű működésének biztosítása tekintetében”.

Kiállnak kollégájuk mellett

A felmentett igazgatóhelyettes kollégái petíciót indítottak, hogy helyezzék hatályon kívül az elmarasztaló határozatot, és jogi segítségért is fordulnak.

A gimnázium tanárait megrendítette az eset, ma szolidaritási nyilatkozatot adtak ki, szeptember 12-én hétfőn pedig feketeruhás élőlánccal tiltakoznak a brutális büntetés ellen. A rendkívüli felfüggesztés ráadásul jogellenes is: a munka törvénykönyve világosan leírja, hogy a büntetésnek arányosnak kell lennie – a kirúgás pedig nem arányos néhány órányi munkabeszüntetéssel.