Debrecen Hotels

Póker: ahogy kezdődött

  2022 aug 03 / #debrecen
Google ads
Google ads

A játék, amelyet szinte mindenki ismer. Sok országban már hivatalos sportágként űzik. De vajon hová vezetnek vissza a gyökerek? Mindenki el tud képzelni egy vadnyugati kaszinót, de mi volt előtte? Repüljünk vissza két századot, és megtudjuk!

A játék, amelyet szinte mindenki ismer. Sok országban már hivatalos sportágként űzik. A poker oldalak a mindennapok részeivé váltak. De vajon hová vezetnek vissza a gyökerek? Mindenki el tud képzelni egy vadnyugati kaszinót, de mi volt előtte? Repüljünk vissza két századot, és megtudjuk!

A póker születése

A téma kutatói szerint a 19. század elejétől kezdve jelent meg a kártyajáték, bár eredetéről folynak még a viták. Az viszont nem kétséges, hogy ez volt az első olyan játék, ahol a szabály magában foglalta az emelést, és a téteket.

Francia területeken tűnt fel Észak-Amerikában, New Orleans pedig központi szerepet töltött be az elterjedésben, ugyanis Lousiana-t 1803-ban csatolták az, akkor még „újszülöttnek” számító, Amerikai Egyesült Államokhoz. Az egyre növekvő lakosságú nagyvárosban a híres szerencsejáték szalonok voltak a játék bölcsői, mint a nevezetes lebegő szalonok és közlekedő gőzhajók a Mississippi-n, amik pontosan 1811 óta léteztek.

A játék első említése az J. Hildreth által íródott, 1836-ban kiadott kötetben volt, de két későbbi publikációk bizonyították be, hogy már az 1829-es évre mennyire népszerűvé vált.

Ezek, Jonathan H. Green köyve, az „Exposure of the Arts and Miseries of Gambling” és Joe Cowell által írt „Thirty Years Passed Among the Players in England and America”. Az előbbiben olvashatunk arról is, hogyan terjedt el a gőzhajóknak köszönhetően egyre északibb területeken is. Mind a két szerző a póker legkorábbi formáját említi, amit 20 lapos paklival (Ász-Király-Dáma-Jumbo-10) játszottak . Mások voltak a póker szabályok. Nem volt csere, vagy húzás és a téteket egymás kezében levő lapok szerint rakták, hogy melyik lehetett a legmagasabb értékű. A kombinációk lehettek: egy pár, két pár, drill és a full, valamint a négy király plusz egy ász, ami verhetetlen volt.

Párhuzamosan, az 1830-as években viszont már az 52 lapos paklival játszott póker is szerepet játszott, talán azért, mert azt egyszerre sokkal több ember tudta játszani. Észrevehetőek még az angol rokon, a „Brag” kártyajáték hatásai is, például emiatt bekerült a játékba a blöffölés is. Az asztalnál már több, mint négyen is játszhattak,  így adódott még egy lapkombináció, a flöss. Az első nyomtatott említése ennek az ún. „Draw Poker-nek” Bohn „New Handbook of Games” könyvében volt, 1850-ben.

A 19. század második felében, főként az Amerikai polgárháború alatt, jelentős változás következett be az akkori póker életben. Észak-Amerika egész területén elterjedt, hiszen a katonák szabadidejükben ezt játszották és a szabályok is nagy részben módosultak.

Kifejlődtek a húzós póker, a stud póker és a közösségi póker változatai is.  Megjelent az ún. „Jack Pot”. Eredetileg akkor lehetett ezt a kasszát kinyitni, amikor valakinek volt két bubija (jumbója). Ez persze megváltozott, mert túl sok játékosnak került a kezébe ilyen jó lap.

Később egészen máig folyamatosan rengeteg minden változott, ám ezek visszavezethetőek a kezdetekhez. (x)