Debrecen Hotels

Piros-fehér történetek: az Üllői úti pokolról is nosztalgiázott Bernáth Csaba, Kiss Zoltán és Szabó János volt a

  2023 máj 26 / #debrecen
Google ads
Google ads

Igor Bogdanovics és Böőr Zoli estje után egy kicsit rendhagyóra sikeredett az egykori Loki-játékosokat beszélgetésre invitáló Piros-fehér történetek harmadik felvonása, amelyet ezúttal a Víztoronyban rendeztek meg. A kerthelyiségben kifejezetten kellemes időben, mintegy százötven vendég előtt sztorizgatott és válaszolt a szurkolók kérdéseire Bernáth Csaba, Kiss Zoltán és Szabó János. Hárman egyébként majdnem 500 mérkőzésen léptek pályára a Debrecen csapatában.

Ezúttal az eddigi tematikától eltérően nem életútinterjúkat hallhattunk, hanem a lassan 20 éve történt 2003-as Üllői úti botrányos mérkőzést idézték fel a meghívottak, ugyanis mindhárman aktív résztvevői voltak az emlékezetes kilencven percnek. Emlékezhetünk, akkori vezetőedzőnket, Szentes Lázárt lerúgták, és az elvesztett bajnoki cím miatt a feldühödött és csalódott Ferencváros-szurkolók válogatás nélkül bántalmazták a két csapat játékosait. Ahogy szokták mondani, az idő megszépít mindent, és ma már oldottabb hangulatban beszélnek az egykori Loki-játékosok az erről ominózus összecsapásról. Azt se feledjük, hogy egy hete idegenben sikerült ezekért a kellemetlenségekért visszavágnia a piros-fehéreknek, így azért jobb érzés volt nosztalgiázni. Egyedül a muslicák száma volt a zavaró, és a szomszédból a Debrecen Drive készületei áthallatszottak, de annyi baj legyen.

Piros-fehér történetek: Bernáth, Kiss és Szabó

Fókuszban az Üllői úti események

A múltidézés előtt Bernáth Csabát kínálták meg egy bemelegítő kérdéssel: mi lesz a Ronccsal? Bernie mindenkit megnyugtatott, hogy a szórakozóhely továbbra is működni fog, és egyeztetések zajlanak az ügyben. Majd az egykori DVSC-játékosok elismerték, hogy a Loki első bajnoki címéhez kellett Szentes Lázár kiváló edzői munkája is. Majd saját szemszögükből mesélték el a bő húsz évvel ezelőtti történéseket.

Bár utólag viccesen hangzottak ezek a gondolatok, de átélni nyilván teljesen más lehetett. Mint felidézték, halálfélelmük volt a játékosoknak és azt ma sem tudják megmondani, hogy a kétméteres védelmi korlátot hogyan ugrották át. Legjobban az érzékeltette feszült hangulatot, hogy a fradisták bajnoki ünneplésre készültek. Ezt bizonyította a félidőben egy repülőgép, amely már a bajnoki címüket hirdette egy molinón, annyira biztosak voltak a dolgukban. Az ünneplés viszont a gólnélküli döntetlen miatt elmaradt, hiába könyörögtek a hazaiak a cívisvárosi játékosoknak, hogy engedjenek be egy gólt, különben elszabadul a pokol.

Nos, utóbbi megvalósult, amit mi sem érzékeltett jobban a meghívottak elmondása alapján, hogy a mérkőzés játékvezetője, Megyebíró János úgy fújta le a mérkőzést, hogy közben rohant az öltözőbe a pálya szélén felálló fradisták elől. Több játékost is komolyabb inzultus ért a gyepen, különösen az este folyamán többször is emlegetett Marton Imrét, aki vesztére akkor először és utoljára ült a DVSC kispadján, majd bizony alaposan helybenhagyták a dühös fővárosiak. A zöld-fehérek korábbi többszörös gólkirályukat, Tököli Attilát is megkínálták egy két nyaklevessel, a csatár pedig ezek után ideiglenesen még a válogatottságot is lemondta.

Győzelmet várnak szombaton

Természetesen kellemesebb témák is felhozódtak a végén. Megtudhattuk, Szabó János kifejezetten tehetséges játékos volt, de a sérülések miatt nem tudta befutni azt a karriert, amire predesztinálták. Bernáth Csabának pedig álma volt a Barcelonában futballozni, de végül, ahogy viccesen fogalmazott turistaként sikerült csak eljutnia oda. Szóba került a Girondin Bordeaux elleni, sokáig emlékezetes nemzetközi mérkőzés az Oláh Gábor utcán, amire ha visszagondol, még most is libabőrös lesz az egykori kiváló védő.

DVSC-Újpest: senki ne szaladjon be a pályára, mert az bűncselekmény!

Záróakkordként a szombati, bronzéremről döntő mérkőzés várható kimeneteléről is szó esett. Mindhárom volt Loki-játékos úgy vélekedett, hogy elérhető a győzelem. Kiss Zoli azért óvatosabban fogalmazott, mondván, hogy nem szabad az ellenfelünket lebecsülni. Szabó Jani kijelentette, hogy lendületből ezt be fogjuk húzni, és kötelessége lesz ott lenni a stadionban, míg Bernáth azt mondta, győztes meccs után vár mindenkit a Roncsban az ünneplésre. A beszélgetést a szurkolók vastapsa zárta, majd következhetett a volt játékosokkal még némi eszmecsere és közös fotók készítése.

A nyári szünet előtt lesz még egy epizódja a Piros-fehér történeteknek, a szervezők hamarosan tájékoztatnak a részletekről.

– Faragó László –