Papp László köszöntője: “Kiemelkedően fontos év lesz 2018”

2018.01.01

Istentől áldott, békét, egységet, egészséget és jó eredményeket hozó új esztendőt kívánt mindenkinek nagytemplomi beszédében Papp László, Debrecen polgármestere.A cívisváros első embere köszöntőjét azzal folytatta,

minden új év, új célokat, fogadalmakat, új reményeket hoz magával, mindezek pedig legtöbbször az előző év történéseihez, eseményeihez kötődnek.

Ha az óesztendő meghozta a várt eredményeket, ha lélekben is megerősítő volt, akkor a folytonosság, a megkezdett munka továbbvitelének öröme adja meg az új évre szóló tervek erejét, ha az előző év kevésbé az eredményekről, sokkal inkább kudarcról, problémákról, elszalasztott lehetőségekről szólt, akkor a levont következtetések, útkeresés, a hibák kijavításának szándéka adja meg az új esztendő történéseinek, törekvéseinek irányát.

Nos határozottan mondhatom városunk esetében a célok és irányok egyértelműek, az elmúlt év eredményei biztatóak, így a folytonosság, a megkezdett munka továbbvitelének öröme határozza meg az új év feladatait. 2017 Debrecenben a fejlődés és a gyarapodás éve volt, amely városunk hazai, regionális és nemzetközi megerősödését hozta. Az Új Főnix Tervnek köszönhetően számos fejlesztést indítottunk el, közöttük útépítéséket, ipari park-fejlesztést, óvodák, iskolák, orvosi rendelők felújítását.

Elkészült a Dobozi-kispiac, megkezdtük a régió legnagyobb irodaházának építését, ahol több mint 2000-en dolgozhatnak majd. Új gyárak épülnek, munkahelyek ezrei jöttek létre, elkészült a déli elkerülő út, a repülőtér forgalma rekordokat döntött és még hosszan lehetne sorolni. Mindemellett a város is jól gazdálkodott, mert mind a bevételei, mind a vagyona növekedett az elmúlt évben.

De egy év teljesítménye, sikere nem csak számokban mérhető, mert a számokban nincs érzelem, nincs lélek, ezek olykor jól mutatnak, máskor pedig nem. Egy év sikere akkor teljes, ha az lélekben, szellemében is építő, városunk közösségét is megerősítő volt. És 2017 az volt. A történelmi évfordulóink méltó, értéket teremtő, az utókor számára is irányt mutató megünneplése a debreceni szellemiség erejét mutatta.

Életreszóló emlék volt a Reformáció 500 éves jubileuma és a Magyar Református Egyház alapításának, a debreceni zsinatnak a 450. évfordulója alkalmából rendezett – a II. Helvét hitvallást megerősítő –  zsinati ülés, itt a Nagytemplomban, a reformáció emlékművének elkészítése  és felavatása az emlékkertben, vagy a Szabó Magda írónő tiszteletére emelt szobor és emlékház átadása.

Ezek tehát azok a szellemi és gazdasági alapok, amelyek birtokában átléptünk az új esztendőbe. 2018 az az év lesz, amely a város növekedésének, léptékváltásának legfontosabb éve lesz.

Az elmúlt esztendők jelentős részben a tervezésről és az alapok elhelyezéséről szóltak. A következő évben hozzákezdünk mindannak a felépítéséhez, amely Debrecent valóban térségünk erős központjává teszi. Az új esztendő a város történetében az az év lesz, amikor egyidejűleg a legtöbb, egész pontosan több, mint 100 fejlesztés zajlik majd. Folytatjuk a közlekedés-fejlesztési programot a csomópontok átépítésével, új utak építésével, a város két kertségi részén indítunk csapadékvíz elvezetési programot, új piac épül a Tócóskertben, elkezdődik a nemzetközi iskola, az új strand, a Főpályaudvar építése.

És tovább erősödik a város gazdasága az új munkahelyteremtő beruházásoknak köszönhetően, mert  2018-ban is az egyik legfontosabb feladat számunkra, hogy Debrecen vonzerejét az új munkalehetőségekkel nagymértékben tudjuk növelni. Arra számítunk, hogy a befektetői bizalom tovább erősödik városunk iránt, amely további nemzetközi elismerésekkel párosul és ebben a tekintetben 2018 is sikerév lesz, az előzőekhez hasonlóan.

Debrecen folyamatosan változik, de tradícióihoz feltétlenül ragaszkodik. A hagyományok megőrzésének és az új, a fejlődés igénylésének a kettőssége hosszú-hosszú ideje jellemzi Debrecent. Ez az egyik vezérgondolata annak a – politikai és társadalmi egységben fogant – pályázatnak, amelyről 2018-ban tudhatjuk meg, hogy sikeres lesz-e és Debrecen lehet-e Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban. Úgy gondolom különösebb kockázat nélkül kijelenthetem, hogy szerintünk, debreceniek szerint egyértelműen IGEN.

2018. tehát kiemelkedő jelentőségű év lesz a város életében. Folytatni kell a megkezdett munkát, mert csak az visz sikerre és az elmúlt évek eredményei ehhez nagyon jó alapot adnak. Ezek nélkül Debrecen nem lehetne Magyarország és a régió egyik legsikeresebb városa.

Kívánom, hogy az újévi remények, tervek, fogadalmak maradéktalanul teljesüljenek és az új esztendő hozzon jó választásokat, egészséget, szeretet, békességet és boldogságot minden debreceni polgár életében

– zárta beszédét Papp László.

az eredeti hír itt elérhető