Óvakodjunk a Debrecenben lófráló vaddisznóktól, de ne haragudjunk rájuk!

2018.01.30

A Nyírerdő vadásza, Dr. Aradi János figyelmezteti a veszélyre azokat, akik este járnak futni a városban.

Tisztelt Debreceni Futótársak!

Számunkra nagyszerű lehetőséget jelent, hogy a csodálatos Debreceni Nagyerdőben hódolhatunk kedvenc sportunknak, a futásnak. Az erdő nyáron árnyas utakat biztosít számunkra, télen megvéd a széltől, mindig szép és megnyugtató. Akár futó-teljesítményünk fejlesztése a célunk, vagy ”csak” egészségünk megóvása – a Debreceni Nagyerdő mindig szívesen lát bennünket. Vigyázzunk rá, óvjuk növény és állatvilágát, de ne felejtsük, az erdő nemcsak a miénk.

Mostanában, főleg akik alkonyat tájt futnak az erdőben a gyógyszergyár és a Köztemető közötti területen, vagy ezek mögött, gyakran találkozhatnak vaddisznó kondákkal. A vaddisznók elszaporodása országos jelenség. A vadászok egy része örül a sok vaddisznónak, a mezőgazdászok – a kártétele miatt – viszont kevésbé lelkesen üdvözlik a megszaporodott vaddisznó kondákat.

No de, hogyan érint ez minket, erdőben futókat? Alapvetően nem befolyásolja sporttevékenységünket. Mi a szélesebb, kijárt erdei utakon futunk, ráadásul nem is túl csendesen, még a lihegésünk is elég hangos, a vaddisznók pedig félnek tőlünk, inkább elkerülnek bennünket. Tehát nincs semmi okunk arra, hogy egy napközbeni futás során vaddisznó-támadástól tartsunk. Kissé más a helyzet alkonyat után és főleg késő este. A vaddisznók késő este, éjjel a legaktívabbak. Ilyenkor járnak táplálék után. Még ekkor sincs veszély az év nagy részében, de egy kis gond az esti futások során mégis lehet. A kicsinyeit vezető koca éjjel agresszívvé válhat. Az esetek nagy részében malackáival bemenekül a sűrűbe, de ha egyazon este többször találkozik emberrel, nagyon csekély, de nem kizárt egy támadás lehetősége. A megváltozott időjárás, a mostanihoz hasonló, elhúzódó melegebb telek megnövelték annak az időszaknak a hosszát, amikor malacait nevelő, talán kissé ingerlékenyebb kocával találkozhatunk. Ne felejtsük, az erdő az övék is!

Még egy dolgot meg kell említenünk. A vadászok igyekeznek kordában tartani a megnövekedett vaddisznó populációt, és szabályozni az állomány nagyságát. Ezek a vadászatok szintén este vagy éjjel történnek, mert – mint említettük – a disznó is ekkor mozog. Késő esti, esetleg éjszakai futásunkkal nem csak a vadászatot tesszük tönkre, de veszélynek is kitesszük magunkat. A nagyteljesítményű golyóspuskák lövedékei gurulatot kapva irányt változtathatnak, és veszélyesekké válhatnak. A vadász csak akkor lő, ha felismerte a célpontot, de a lövedék irányváltoztatását nem tudja befolyásolni.

Mit tegyünk? Mondjunk le a hangulatos erdei futásainkról? Nem ez a megoldás! Inkább ne fussunk este, és főleg ne késő éjszaka! Igaz, az esti éjszakai futás veszélye kicsi, de nem kizárható. Ezt tartsuk szem előtt!

A disznókondákra ne haragudjunk, ők a természet részei. Szeretik a Nagyerdőt, mert egy természetes, békés hely – mi, futók is ezért szeretjük. Van valami közös bennünk. Megférünk egymás mellett, de tartsuk tiszteletben egymás szokásait. Mi nem futunk este és éjjel, a vaddisznóink meg békésen aludhatnak napközben a sűrűben.

Ezeket a sorokat azért írtam le, mert a közelmúltban késő este fejlámpás futók cirkáltak a Nagyerdőben. Ha mégis késő este szeretnénk futni, használhatjuk a stadion körüli futópályát, ott még az út egyenetlenségéből adódó sérülés veszélye is kisebb.

Dr. Aradi János, futó és vadász

az eredeti hír itt elérhető