Debrecen Hotels

Öt éve hunyt el Tréfás György

  2021 júl 02 / #debrecen
Google ads
Google ads

Öt éve hunyt el Tréfás György operaénekes. Irigylésre méltó művészi pálya volt az övé. Egyrészt, mert szerették a debreceniek, a közönség elismerését tudhatta magáénak egész pályája során, másrészt, mert elismerte a szakma is. A legnagyobb magyar basszisták egyikeként tartották számon, humánus és bölcs Sarastro, végtelenül mulatságos Osmin, megrendítő Kékszakállú volt.

Fontos díjakat kapott. 1968-ban a legnagyobb zenei elismeréssel, a Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. Tréfás György a Csokonai Színház örökös tagja volt, érdemes és kiváló művész, 2002-ben megkapta a város díszpolgára címet. 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét vehette át drámai erejű, nagyszerű alakításaiért, több évtizedes művészi munkássága elismeréseként. A magyar előadó-művészet halhatatlanjainak képzeletbeli társulatához szerződött, amikor megörökítették lábnyomát a Nagymező utca aszfaltján.

Tréfás György egy nagy generáció, egy kiváló debreceni művészcsapat meghatározó egyénisége volt. Művészi súlyát latba vetve küzdött társai társadalmi elismertségéért. Jelenléte, kisugárzása még idős korában is erőteljes volt.

A fotót Máthé András készítette.