Debrecen Hotels

Össznépi virágvasárnapi ünnepségre hívják a debrecenieket

  2018 Már 22 / #debrecen
Google ads
Google ads

Virágvasárnapi együttlétre várják a történelmi egyházak és az önkormányzat a debrecenieket és a környéken élőket március 25-én – jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón a helyi városházán.

Papp László polgármester felidézte, hogy tavaly hagyományteremtő szándékkal rendezték meg első alkalommal az együttlétet, hogy a legnagyobb keresztény ünnepet, a húsvétot megelőző virágvasárnapon az egyházak a lakossággal együtt fejezhessék ki a hit melletti kiállásukat.

Fekete Károly tiszántúli református püspök szerint nem egyszerű felvonulásra, hanem Jézus Krisztus jeruzsálemi bevonulására utaló együttlétre hívják a híveket és az érdeklődőket.
Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök hozzátette: a történelmi egyházak együtt élhetik át Jézus történetét, amely “nem egy történet, hanem a történet: a megváltás története”.

“Nekünk Jézus útját kell járni, a profán környezetet megmutatni, amelyből eljutunk Istenhez, a szeretet útját járva” – mondta a püspök.

Kocsi Fülöp görög katolikus érsek-metropolita “hit-élesztőnek” nevezte a kezdeményezést, mert “azzal, hogy a város közösen éli át az eseményt, hozzájárul, hogy az igazi feltámadást, a húsvétot együtt tudjuk ünnepelni”.

A sajtótájékoztatón az evangélikus, a baptista és az ortodox egyház képviselői is megerősítették részvételi szándékukat a virágvasárnapi együttlétre.

Bódor Edit, a Főnix rendezvényszervező Kft. vezetője elmondta, az eseményen a böjti táncokat járó néptáncos lányok Debrecen főutcáján elevenítik fel a néphagyományt kapuzó és karikázó táncokkal, a Kuckó Művésztanyának köszönhetően pedig Jézus jeruzsálemi bevonulását idézik fel a jelmezesek.

A bibliai és a néprajzi örökség kezet fog ezen az ünnepen: a szamárháton bevonuló királynak hozsannázó sokaság örvendezése kívánja, hogy templomfalat átlépve ünnepeljenek hívők és érdeklődők – tette hozzá.

A virágvasárnapi keresztútjárás hat stációt érint, az állomáshelyeken az elmélkedéseket Piros Ildikó Kossuth-díjas színésznő olvassa fel. Este a Református nagytemplomban a debreceni helyőrségi zenekar tart zenés áhítatot Dominica Palmarum címmel – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Programok:

Helyszín: Csapó utcai sétálóövezet (a Fórum előtt) – Kossuth tértől induló stációk – Nagytemplom
Időpont: 2018. március 25. | vasárnap | 16.00-19.30
16.00 barkaszentelés a Csapó utcai sétálóövezetben, ünnepi bevonulási menet néptáncos lányokkal
16.30 bibliai keresztútjárás kereszt(y)én(y) felekezetek részvételével
18.00 Dominica Palmarum – a Debrecen Helyőrségi Zenekar zenés áhítata a Nagytemplomban

16 órától a Csapó utcai sétálóövezetben kezdődik Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita barkaszentelési liturgiája, köszöntőt mond dr. Fekete Károly református püspök, Asztalos Richárd evangélikus igazgató lelkész és Papp László, Debrecen polgármestere, majd Jézus diadalmas jeruzsálemi bevonulását idézi meg az ünnepi menet.

Biblai keresztútjárás indul a Kossuth tértől: Kossuth tér (Főnix-szökőkút)– Csonkatemplom – Kormányhivatal – Szent Anna Székesegyház és Főplébánia – Csokonai Színház – Városháza – Kossuth tér (Főnix-szökőkút) útvonalon. Az állomáshelyeken az elmélkedéseket Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész olvassa fel. Közreműködnek a Debreceni Zenede Pendely családjának tagjai, a Kuckó Művésztanya és a Ham Ko Ham.
A keresztút stációit az alábbi egyházközségek fogadják örökbe: Debreceni Görögkatolikus Parókia, Debrecen Kistemplomi–Ispotályi Református Egyházközség, Debreceni Evangélikus Egyházközség, Szent Anna Főplébánia, Debreceni Baptista Gyülekezet, Debreceni Szent Háromság Magyar Ortodox Egyházközség.

Ahogy az előző hat évben tette, a magyar Református Szeretetszolgálat idén is virágmagokkal ajándékozza meg a jelenlévőket.

18 órától a Nagytemplomban a Debrecen Helyőrségi Zenekar zenés áhítata kezdődik Dominica Palmarum címmel. Köszöntőt mond dr. Fekete Károly református püspök, igét hirdet Sajtos Szilárd tábori lelkész, őrnagy, vezényel Pál István őrnagy, közreműködik az Ady Leánykar és a Nyíregyházi Egyetem kamarakórusa.

A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.