Debrecen Hotels

“Örülnénk Putyin békefenntartóinak Székelyföldön is” – oroszbarát és Ukrajna mellett kiálló tüntetés is volt ma Budapesten

  2022 ápr 30 / #debrecen
Google ads
Google ads

Ötször annyian álltak ki Ukrajna mellett, mint ahányan az orosz agressziót támogatták, de az EU-tagországok között így is egyedülálló, ami hazánkban zajlik.

Két tüntetést tartottak ma Budapesten, ellenkező előjellel és szinte egyidőben. A Telex helyszíni tudósítása szerint az oroszbarát tüntetők körülbelül kétszázan lehettek, az Ukrajna mellett kiállók pedig kb. ötször annyian.

Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és az Egység Ukrán Egyesület délután egy órakor érkezett a Deák térre, egy órával később, délután 2-kor pedig megkezdődött az Oroszország melletti szimpátiatüntetés a Szabadság téren. Az oroszbarát tüntetők körülbelül kétszázan lehettek, az Ukrajna mellett kiállók pedig kb. ötször annyian.

A Szabadság téri emlékművet a Putyin-barát tüntetés előtt valakik kis, ukrán zászlókkal tüzdelték körbe, ezeket később eltüntették – számolt be a Blikk. A lap tudósítója szerint

a tüntetés beszédekkel kezdődött, a szónokok felhozták, hogy a kárpátaljai magyarság védelmében magyar békefenntartókat kellene küldeni Ukrajnába, valamint üdvözölték az oroszok önrendelkezési jogát, és kérték a szónokok, hogy ezt Magyarország is ismerje el. A háborúért az Egyesült Államokat tették felelőssé.

Súlyos, ukránellenes kifejezések is elhangzottak a hangosbemondóból, mint például, hogy az ukránok adtak egy-két költőt a világnak, és ennyi, mire az egybegyűltek “atomot nekik” felkiáltással válaszoltak.

Hajrá Magyarország, vesszen Ukrajna, Vesszen Trianon, valamint Kárpátalja, Kárpátalja! Putyin, Putyin!

– ezeket a kifejezéseket skandálta a téren lévő csoport.

hvg.hu szerint a tömegből többek közt az “Örülnénk Putyin békefenntartóinak Székelyföldön is”, a “Csecseneket is küldhet, ők is a testvéreink, ők is hunok” és a “Kárpátalja nem Ukrajna” kiáltások is hallatszottak.