Debrecen Hotels

Óriási sikert aratott három magyar egyetemista a Microsoft nemzetközi versenyén

  2018 feb 27 / #
Google ads
Google ads

Több száz induló közül a harmadik helyet szerezték meg a Microsoft nemzetközi versenyén a fiatal magyar innovátorok – írja a HVG.Almásy Márton nagyszülei halálát követően szembesült a rákbetegség tragédiájával – olvasható a HVG Extra Business-ben.Amikor unokatestvérénél mellrákot diagnosztizáltak, elhatározta, hogy megoldást talál a problémára. A jelenleg az Óbudai Egyetem Informatikai Karán tanuló fiú gyermekkori barátjával, Novák Emillel és a gimnáziumi érettségi előtt álló Koór Leventével dolgozta ki ötletét.

Emil egyébként a vegyipari tanulmányai befejezése óta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemhez kapcsolódó innovációs laborban, a Demolában tevékenykedik; rutinos innovátor, alapító tagja a Robotépítők Magyarországi Egyesületének is. Levente a Berzsenyi Dániel Gimnázium 11. évfolyamos tanulójaként – kiemelkedő informatikai tudásának köszönhetően – a legifjabb tagja az elhivatott diákokat tömörítő Microsoft Student Partnership programba bejutott kiválasztottaknak. Az eddigi fejlesztési feladatokban segítségükre volt a Kutató Diákok Országos Szövetségének alelnöke, Posta Donát is.

A rientiQ nevet viselő projekt az örökletes mellrák valószínűségének előrejelzését végzi génszekvenálás és kvantum-számítástechnika segítségével. A korai diagnózis lehetővé teszi a kezdetleges mellrák kezelését abban a stádiumban, amikor még nem alakulnak ki szövődmények.

A világméretű Imagine Cup Big Idea Challenge fő célja, hogy a résztvevők új fejlesztési lehetőségeket és megoldásokat keresve olyan terveket, projektötleteket dolgozzanak ki, amelyek maradandó nyomot hagynak valamely iparág fejlődésében.

A fejlesztők tovább dolgoznak az ötlet gyakorlati megvalósításán, de előtte még – február 28-án – bemutatják ötletüket a hazai nagyközönség számára is.