“Orbán Viktor csaknem kétszer népszerűbb Márki-Zay Péternél” – állítja a kormányközeli kutatóintézet

2022.03.14

A kormánybarát Századvég márciusi közvélemény-kutatása szerint a politikailag aktívak közül csaknem kétszer annyian látnák szívesebben Orbán Viktort kormányfői pozícióban, mint Márki-Zay Pétert.

Az intézet hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette,

a megkérdezettek 62 százaléka a regnáló miniszterelnököt, Orbán Viktort látná szívesebben az ország élén a következő kormányzati ciklusban is, ezzel szemben Márki-Zay Péternek, “a balliberális pártok kormányfőjelöltjének” megválasztását csupán 32 százalékuk támogatná.

A Századvég érdekességként említi, hogy 2021 októberében még a megkérdezettek 41 százaléka látta volna szívesen a hódmezővásárhelyi polgármestert a miniszterelnöki pozícióban, vagyis Márki-Zay Péter tábora 9 százalékponttal csökkent az elmúlt hónapokban.
Kiemelték, hogy Orbán Viktor a fővárosban is népszerűbb, mint Márki-Zay Péter.

“Lakóhely szerinti bontásban megközelítve a miniszterelnök-preferenciákat elmondható, hogy a “baloldali” erők kormányfőjelöltje – a vidéki szavazók mellett – már a fővárosi választók többségét sem tudja sikeresen megszólítani” – fogalmaztak.

A felmérés szerint a budapestiek 52 százaléka a hivatalban lévő miniszterelnök újraválasztását támogatná, míg Márki-Zay Pétert 43 százalékuk látná szívesen az ország élén. Ezen felül a megyeszékhelyen élők 58 százaléka, a városok és falvak válaszadóinak 68 és 66 százaléka Orbán Viktort támogatná baloldali kihívójával szemben

– tették hozzá.

A Századvég aláhúzta, 10-ből 1 bizonytalan szavazó állna az ellenzéki miniszterelnök-jelölt mellé. Közölték, a regnáló miniszterelnök a legfiatalabb választói közegben is népszerűbb Márki-Zay Péternél: a 18-29 éves szavazók 48 százaléka Orbán Viktort, 41 százalékuk a hódmezővásárhelyi polgármestert látná szívesebben kormányfőként a következő ciklusban.

Márki-Zay Péter a politikai szempontból bizonytalanok körében sem számíthat jelentős támogatásra. A bizonytalan szavazók 43 százaléka Orbán Viktort, míg 10 százalékuk Márki-Zayt látná szívesen az ország élén a következő négy évben – olvasható a Századvég közleményében. A kutatás kitért arra is, hogy a politikai értelemben középen álló megkérdezettek 45 százaléka a hivatalban lévő miniszterelnököt, míg 44 százaléka a kihívóját támogatná.

A Századvég felmérését a politikai szempontból aktív felnőtt magyarok, vagyis a választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérők körében végezte.

az eredeti hír itt elérhető