Debrecen Hotels

Orbán pénzért kuncsorog az EU-nál, mert “támadnak” a migráncsok

  2021 nov 23 / #debrecen
Google ads
Google ads

Soha nem volt még az Európai Unió olyan migrációs nyomás alatt, mint most, sosem érte a nyomás egyszerre három irányból, és ez óriási kihívás az egész EU számára – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok (V4)kormányfőinek csúcstalálkozóján kedden Budapesten.

A miniszterelnök a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) vezetőivel tett sajtónyilatkozatában kifejtette: a lengyel miniszterelnök egy-két nappal ezelőtti baltikumi útja után eljött Budapestre és tájékoztatta a V4-et a lengyel határon kialakult helyzetről.

Orbán Viktor elmondta: a balkáni útvonalon, amelyen eddig az idén 100 ezer illegális migránst állítottak meg a magyar határon, jönni fognak az Afganisztánt elhagyók is. Naponta 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, és az Európai Uniónak azzal kell számolnia, hogy a balkáni útvonalon a nyomás nőni fog – közölte.

Kitért rá: itt van a harmadik irány is, “az újabb támadás, amelyet a lengyelek szenvednek el, a lengyel barátaink állnak támadás alatt a keleti irányú migráció miatt”.

Orbán szerint Brüsszel elhibázott politikát folytat, “gyakorlatilag mindent finanszíroz, ami növeli a migrációs nyomást”.

Támogatja az NGO-kat, integrációs programokat hirdet – fűzte hozzá.

Hozzátette: Brüsszel egy dologra nem ad pénzt, a határ fizikai megvédésére. A magyar álláspont továbbra is az, hogy az Európai Uniónak ki kell fizetnie az európai határvédelem költségeit. Az nem lehet, hogy kizárólag azok az országok viseljék ennek a pénzügyi terhét, amelyeket “a földrajz meg a történelem az Európai Unió külső határára rendelt” – jelentette ki.

A miniszterelnök azt mondta, Magyarország mindig is egy tisztességes megállapodást ajánlott az uniónak:

“úgy lenne korrekt, ha a költségeket legalább elfeleznénk, a költségek felét álljuk mi magyarok, de a másik felét adják ide Brüsszelből, tekintettel arra, hogy nemcsak magunkat, hanem egész Európát is védjük”.

Hangsúlyozta: azt javasolják az Európai Uniónak, hogy ne támogasson egyetlen olyan országot sem, amelynek direkt vagy indirekt köze van az EU külső határára, így a lengyel határra nehezedő migrációs nyomáshoz. A találkozón teljes szolidaritásukról és támogatásukról biztosították Lengyelországot – zárta szavait a kormányfő.