Debrecen Hotels

Orbán: “Mindenki nyugodt lehet Magyarországon, ha a környékén gyár épül”

  2023 máj 09 / #debrecen
Google ads
Google ads

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke a parlament hétfői ülésén arról beszélt, hogy a kormány akkumulátorgyarmattá tenné Magyarországot. Lehetett volna azt az utat is választani, hogy tudásalapú gazdaságot építenek, az oktatásba ruháznak be, vagy növelik a pedagógusok bérét, de nem ezt tették, helyette egy nagy összeszerelő üzemmé tennék Magyarországot, kizsákmányolva a humán és természeti erőforrásokat egyaránt. Szavai szerint ez a biztos receptje annak, hogy a közepesen fejlett országok csapdájában maradjunk. Érthetetlennek nevezte ezt a kormányzati politikát, amikor a víz, klíma és energiaválság közepén vagyunk. Szerinte ez a külföldi vendégmunkásoknak éri meg csupán, akik tízezrével jönnek majd ezekbe a gyárakba dolgozni.

Sok sebből vérzik ez a politika, úgy tűnik, ez a ló, amire a kormány felszállt, mintha megdöglött volna

– jegyezte meg.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: az elektromos autókról beszélve sok minden jut az ember eszébe, de a döglött ló a legkevésbé. Rámutatott: egész Európa elektromos autókat tervez és épít. Kiemelte: a magyarországi akkumulátorgyárak építése minden dimenzióban jól végiggondolt, iparpolitikai döntés. Rámutatott: Magyarországon a legszigorúbb európai környezetvédelmi normák vannak érvényben, semmilyen gyárat nem lehet építeni, amelyek nem felelnek meg a legszigorúbb, még a németországi szintet is meghaladó környezetvédelmi előírásoknak.

Mindenki nyugodt lehet Magyarországon, ha a környékén gyár épül, a környezetvédelmi előírásokat be fogják tartani

– húzta alá.

Varga: hány kínai vendégmunkás dolgozik majd a debreceni akkumulátorgyárban? Válasz: Gyurcsány!

Kitért arra is, hogy Magyarország vízben rendkívül gazdag, és azon kell dolgozniuk, hogyan tartsák meg a rengeteg vizet, hogy azt fel tudják használni a magyar gazdaság számára.

Utalt a kormány határozatára is, miszerint minden munkahely első helyen a magyarországi magyarokat illeti meg, második helyen a szomszéd népeket és ha mind elfogyott, akkor lehet külföldről munkaerőt hozni. Soha nem lehet több munkaerőt behozni, mint ahány betöltetlen álláshely van Magyarországon – tette hozzá.

Jelezte: a magyar munkavállalók biztonságban érezhetik magukat. Orbán Viktor közölte azt is: az akkumulátorgyárakban a munkások átlagfizetése a feldolgozóipari kereseteket 60 százalékkal haladja meg. A képviselő a magas munkabérek ellen beszél – mondta. Hozzátette: a termelőipar története azt mutatja, hogy először termelőegységek jönnek létre, aztán kutatóközpontok, aztán a fejlesztőközpontok, és így érnek el az értéklánc legmagasabb szintjére.

(MTI)