Debrecen Hotels

Orbán: egymillió ember oltására elég orosz, és 2,5 millió ember oltására elég kínai vakcina érkezik

  2021 febr 15 / #debrecen
Google ads
Google ads

Magyarországnak minden oltóanyagra szüksége van, mert az oltás menti meg az életet és a munkahelyeket, az európai vakcinaellátását bizonytalanságai mellett Magyarországon május végéig 3,5 millióval több embert tudnak beoltani, mint egy hasonló méretű EU-s ország, amely csak nyugati vakcinával olt – jelentette ki a miniszterelnök hétfőn, az Országgyűlés idei első ülésén.

Közölte: reális esély van arra, hogy április elejére a 2 millió főt is meghaladhatja a beoltottak száma, vagyis minden 60 évnél idősebb regisztrált ember megkapja az oltást.

Hamarosan egymillió ember beoltására elég orosz, illetve 2,5 millió ember beoltására elég kínai, Sinopharm vakcina érkezik majd.

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában elmondta: a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, a szakemberek szerint a ragályosabb vírusmutáció miatt ismét emelkedő tendencia jöhet, ezért szükség van az Országgyűléstől kapott felhatalmazás meghosszabbítására, és az eddigi szabályok szigorú és a következetes betartására.

Az újranyitásról szólva hangsúlyozta: a kormány nemcsak a “zárva táblát” akarja átfordítani, hanem újra akarja nyitni a gazdaságot és az egész polgári társadalmi életet. Azt akarjuk, hogy erősebben jöjjünk ki a járványból, mint ahogy belementünk – jelentette ki a miniszterelnök, aki az újraindítás feltételének a vakcinát nevezte, a legfontosabb feladatnak pedig azt, hogy a minél több oltást szerezzen Magyarország.

Megint konzultálunk

Orbán közölte, “a járványnak még nincs vége, az oltási program elindulásával egy új szakaszba léptünk. Vannak, akik azt gondolják, hogy az oltások beadásával egy időben elkezdődhet a korlátozások feloldása is, mások óvatosságra intenek” – mondta. Éppen ezért indítanak egy új konzultációt, amely – mint kiderült – hét kérdésből fog állni.

Ez egy online konzultáció lesz, a vakcinainfo.gov.hu-n lehet kitölteni. Orbán egyúttal arra buzdított, hogy mindenki regisztráljon oltásért, aki még nem tette meg.

Munkahelyek “megmentése”

A magyar válságkezelés lényege a munkahelyteremtés volt, illetve a hitelmoratórium is 3000 milliárd forintot hagyott szerinte a vállalkozások zsebében, majd megemlítette a bértámgoatásokat, illetve az iparűzési adó felére csökkentését is. “Az erős és célzott bértámgatási eredmlnye, 250 ezer munkahelyet sikerült megmenteni. Beruházási támgoatást adtunk 1134 vállalkozsának, hogy megtarthassák a munkahelyeket, és újanak hozzanak létre. Az olcsó hitelekkel közel 40 ezer vállalkozásnak segtettünk.” Szerinte az mutatja a sikert, hogy decemberben ugyanannyian dolgoztak Magyarországon, mint a járvány előtt.