Debrecen Hotels

Orbán beváltotta a fenyegetését, tényleg meghosszabbítják a felcsúti kisvasutat

  2019 Júl 09 / #debrecen
Google ads
Google ads

Tényleg meghosszabbíthatják Bicskéig a felcsúti kisvasutat, de számos más vonalat is felújítanának az elkövetkező két évben összesen több mint 12 milliárd forintból – derül ki a HVG birtokába került kormányzati előterjesztésből.

A lap felidézi, hogy 2015-ben Orbán Viktor azt mondta,

ha támadják a felcsúti kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.

A HVG birtokába került kormányjavaslat épp Bicskétől Lovasberényig tartalmazza a Vál-völgyi Kisvasút bővítését,

de felvetik egy salgótarjáni hegyi kisvasút megépítését is, ami a városközpontból indulva érne el Salgóbányára, azzal a céllal, hogy „átélhetővé és megérthetővé” tegye az egykori környékbeli bányászatot.

A lap hozzáteszi, hogy

egy hazai kisvasúti járműcsalád kifejlesztését is felveti a javaslat.

Jövőre másfél milliárd forintot költenének járművekre, 4,6 milliárdot pedig pályafelújításra. 2021-ben 5,3 milliárd forint jutna pályafelújításra, és 782 millió forint járművekre.

A cikk szerint, ha a kormány rábólint az előterjesztésre, akkor az is változna, hogy a kisvasutakat Széchenyi Pihenőkártyával is igénybe lehetne venni, ennek mikéntjét a pénzügyi tárcának kell kidolgoznia.

Az erről szóló előterjesztést ketten jegyzik és viszik a kormány elé: Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, valamint a kerékpározásért és aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz. Utóbbi még 2017-ben kapta meg a feladatot, hogy kormánybiztosként vegyen részt a következő ütemről szóló javaslat kidolgozásában.