Debrecen Hotels

Orbán: a boltokban kötelező tartani a csökkentett áru termékekből is

  2022 jan 14 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az élelmiszerár-stopról, a koronavírus-járvány alakulásáról, a népszavazásról is beszélt a kormányfő a Kossuth Rádióban péntek reggel.


„Rég jártam itt önöknél, köszönöm, hogy ma itt lehetek” – így indította Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatát. Orbán szerint szerint az elmúlt karácsony már majdnem a szokásos volt, a szilveszter pedig „egészen emberi”.

Az operatív törzs is támogatja a negyedik oltást

A járványnak még nincs vége és bár az omikron variáns a szakértők szerint is gyengébb a korábbiaknál, de csak az oltás véd meg a betegségtől – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban, hozzátéve, hogy a továbbiakban újabb oltási napok következnek, amelyben a háziorvosok is részt vesznek majd és ehhez az oltóanyag bőségesen rendelkezésre áll.

A kormányfő elmondta, hogy azért változnak a védettségi szabályok, mert ez a variáns gyorsabb lefolyású.

Az iskolákban fertőzés esetén csak az oltatlan gyerekeknek kell otthon maradnia és február 15-től már csak oltás alapján adnak ki védettségi igazolványt, azaz tulajdonképpen a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá válik.

Tehát az oltási igazolvánnyá alakult védettségi igazolvány akkor lesz érvényes február 15. után, ha megvan a harmadik oltás, vagy, ha a második oltás után nem telt még el hat hónap.

A negyedik oltás kérdéséről Orbán Viktor azt mondta, hogy a kormány támogatja azt, négy hónappal a harmadik oltás után lehet legkorábban felvenni, hat hónap után pedig a szakértők kifejezetten javasolják ezt. A miniszterelnök szerint a negyedik oltás felvétele előtt mindenkinek érdemes kikérni a háziorvosa véleményét.

 Élelmiszerár-stop: válság idején nincs normativitás

A miniszterelnök felidézte, hogy már eddig is védte a kormány a családokat az áremelkedésektől. Ilyen intézkedés volt a rezsicsökkentés, a benzinárstop, és a kamatsop.

Demján Sándortól tanultam a 90-es évek legelején, hogy persze, általában az a jó, ha a gazdaságra egységes normatív szabályokat alkotunk, de válság idején nincs normativitást, magyarázta a kormányfő.

Az élelmiszerárstopról hangsúlyozta, hogy előírták, hogy a boltokban kötelező legyen tartani a csökkentett áru termékekből is.

Ezt ellenőrizni is fogják. Ha valaki nem tartja be, nagyon komoly pénzbírságra számíthat. Az intézkedést 90 napra vezették be, nem tarthat örökké.

Az érintett termékek a következők:

kristálycukor
búzafinomliszt
napraforgó-étolaj
sertéscomb
csirkemell
2,8 százalékos tehéntej
(csirke far-hát, a szerk.)

Orbán Viktor elmondta, hogy a kormány felkészült arra, hogy meg kell védeni az élelmiszerárak befagyasztását Brüsszelben.

A miniszterelnök reagált azokra az ellenzéki felvetésekre, hogy az élelmiszerárstop helyett inkább öt százalékra kellene csökkenteni az élelmiszerek árát. A kormányfő emlékeztetett rá, hogy néhány alapvető élelmiszer árát már korábban csökkentették öt százalékra, de akkor a baloldal ezt az intézkedést nem támogatta.

Ha valaki hozzányúl a gyerekeimhez, kikaparom a szemét

Orbán nagymamája egyik régi mondásával kezdi a témát: ha valaki hozzányúl a gyerekeimhez, kikaparom a szemét. Sokan mások is ezzel a szófordulattal szoktak élni.

A gyermekvédelmi törvényt érintő bírálatokról elmondta, hogy Magyarország egy szabad ország, ahol az emberek szabadon választhatják meg életformájukat.

A gyermekvédelmi népszavazás a gyerekekről szól majd, és a szülők döntik el, hogyan akarják nevelni a gyerekeiket – emelte ki.