Nyílt napot tartottak a debreceni szülészeten

2018.06.26
A szüléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, többek között a fájdalomcsillapításról és a szoptatásról kaptak tájékoztatást a kismamák kedden a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Az érdeklődők a szülőszobákat is megtekinthették.

– A célunk az, hogy a rendezvényen résztvevő kismamák és a párjaik betekintsenek a mindennapi munkánkba. Azt szeretnénk elérni, hogy amikor a klinikára kerülnek, akkor már ismerjék a környezetet, csökkentsük a szüléssel kapcsolatos feszültségüket, aggodalmaikat, és bátorítsuk őket – hangsúlyozta Póka Róbert, a DE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

Póka Róbert a rendezvény megnyitóján elmondta: a klinikán évente 4 százalékkal nő a szülések száma. 2016-ban például, egy 20 éves rekordot megdöntve, meghaladta a háromezret, és ez 2017-ben sem csökkent.

– Az orvostudomány fejlődésével egyre több nő számára adatik meg az anyaság. Nő az olyan esetek száma, amelyeknél korábban a szakma nem ajánlotta a terhesség vállalását. Ma már az anyaságot mindenki számára igyekszünk biztosítani, beleértve a várandósság alatt felismert rosszindulatú daganatos eseteket, a krónikus szervi elégtelenségben szenvedőket, például a kardiológiai betegeket, vagy a krónikus vesebetegeket – sorolta a klinikaigazgató.

Póka Róbert kifejtette, hogy az intézményben, a lehetőségekhez mérten, a természetes szülést támogatják, ezt szolgálja az is, hogy a dúla, a kismama vajúdás alatti segítője is jelen lehet a szülőszobában.

A tapasztalatok szerint a szülő nők körülbelül fele kér érzéstelenítést, a leghatékonyabb az epidurális érzéstelenítés, ami ugyan egy kis zsibbadással jár, de jelentősen csökkenti a fájdalmat.

Többek között a fájdalomcsillapítás lehetőségeiről és a szoptatásról is hallhattak a nyílt nap résztvevői a Kenézy Villában tartott előadás-sorozaton. Emellett a vajúdás közben alkalmazható relaxációs tréningeket ismerhették meg a kismamák, majd meglátogatták a szülőszobát. A nyílt napot több mint 15 éve, minden évben megszervezi a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika.

unideb.hu

az eredeti hír itt elérhető