“Népszolgának tekintem magam” – Tóth Ferenc elindul Bocskaikert polgármesteri tisztségéért

2024.04.04

Felelősségteljes, de ezzel együtt kihívásokkal teli feladatra vállalkozott Tóth Ferenc, a debreceni Tündérkör Alapítvány elnöke: versenybe száll Bocskaikert polgármesteri székéért a 2024-es önkormányzati választáson. 

Az egyébként politológus végzettséggel is rendelkező Ferencet a környékbeli szegény családok alapítványa jótékonysági akciói és közösségi rendezvényei által már jól ismerik. Megkérdeztük, mik a tervei és a víziója Bocskaikerttel kapcsolatban.

Miért éppen Bocskaikert? Mi köt téged ehhez a településhez?

Ezer szállal kötődöm hozzá. Bocskaikert Rákóczikert nevű részében él a két testvérem, anyósom és apósom pedig a település főutcáján, ahol családjuk már több mint 100 éve tulajdonosa egy háznak, hiszen a felmenőik is itt éltek. Sok barátom is lakik ott, 19-20 éve járok Bocskaikertbe rendszeresen, a Tündérkör Alapítvánnyal is sűrűn megfordulunk a településen, hogy segíthessünk a rászoruló, kiskorú gyermeket nevelő családokon. Sokat beszélgetek a bocskaikertiekkel, elsősorban az ő felkérésük volt a döntő tényező abban, hogy független jelöltként elindulok a község polgármesteri tisztségéért. Látom a helyi problémákat (hiszen saját bőrömön is tapasztalom), és azokat a fejlesztési lehetőségeket, amelyekkel a Bocskaikertben élők életét jobbá tehetjük. 

Mióta “fűznek”, hogy indulj el a választáson?

Már legalább fél éve mondogatják, amikor adományosztás vagy családi, illetve baráti látogatásra érkezem. Úgy látom, a lakosság többsége változást szeretne, de az elmúlt időszakban nem volt megfelelő alternatíva számukra a jelenlegi vezetéssel szemben. Rólam köztudott, hogy mindenféle pártpolitikai formációtól független vagyok. Még kezdő politológusként kampányoltam Papp László debreceni polgármester első győzelme előtt, de egyetlen pártnak sem voltam soha tagja. Szóval ezért gondoltak rám, mint egy se nem kormánypárti, se nem ellenzéki, integratív jelöltre. Nem egyedül vagyok, van már több olyan képviselőjelölt-aspiráns is, akik az én munkásságomat támogatják majd, és én az övékét. Mindannyian jelenleg is szervesen kiveszik részüket a település közösségi életéből. Egy a célunk: a bocskaikertiek szolgálata. 

Milyen egy jó polgármester?

Röviden összefoglalva – és ebben kábé minden benne van – a jó polgármesternek az újraválasztásához már kampányolnia sem kell.

Kicsit bővebben?

Nem a saját és körei gyarapodását tartja szem előtt, mint amire oly sok példát láthatunk akár országos, akár helyi szinten is. A jó polgármester alázatosan szolgálja választóit, és figyelemmel viseltetik azok felé  is, akikről tudja, hogy nem rá szavaztak. Ha elnyerem a tisztséget, én nem is polgármesternek fogom tekinteni magam, hanem népszolgának.

Melyek a legégetőbb problémák Bocskaikertben?

20 pontból áll a kampányprogramom, tapasztalatból, zsigerből állítottam össze az intézkedési tervet. Csak hogy egy párat említsek, az úthálózat katasztrofális. A főutca és még néhány utca aszfaltozott, és ennyi. A lakosság többsége földutakon kénytelen döcögni, ezeken a csapadékelvezetés is problémás. Az anyukák akiknek nincsen autójuk egy több napos esőzés után térdig gázolva tolják a babakocsijaikat a sárban az óvodába, bölcsődébe. A község vízhálózata ugyancsak fejlesztésre szorul. Rengeteg az új lakó Bocskaikertben, az infrastruktúra viszont a lakosságszám növekedését nem követi. Nyaranta rendszeresen előfordul vízhiány, vagy gyengébb a nyomás; de ugyanez elmondható az elektromos hálózatra is – hol van, hol nincs áram. Nagyon fontos lenne egy ATM telepítése – pontosabban visszatelepítése -, mert elfogadhatatlan, hogy egy 4000 fő fölötti településen egyetlen bankjegykiadó automata sincs évek óta. Nagy szükség lenne egy olyan közösségi térre, ami teljesen független az állami igazgatás alá tartozó iskolától. Egy olyan, önkormányzat által fenntartott és üzemeltetett több száz fős helyszínt szeretne a lakosság, ami kulturális rendezvényeknek és falugyűléseknek is otthont biztosíthat.

Mi a gond a mostani falugyűlésekkel?

Álláspontom szerint megfelelő helyszín hiánya mellett a település vezetése szereti ezeket az alkalmakat lehetetlen időpontokra szervezni – amikor az emberek többsége dolgozik. Mondok egy példát: egy héttel az időpont előtt rakják ki a felhívást, mondjuk, délután kettőre.

Úgy véled, a jelenlegi vezetés nem kommunikál megfelelően a lakossággal?

Nem bizony. Nem használják megfelelően azokat a csatornákat sem, amelyeket már a legapróbb falvak többsége is bevezetett. Még egy hivatalos Facebook-oldala sincs Bocskaikertnek. Ha valaki értesülni akar az önkormányzat híreről, be kell követnie a polgármestert, ami szerintem nonszensz. Szóval a nulladik lépés egy Facebook-oldal lenne, de gyorsan tovább is mennék: szeretnék létrehozni egy olyan applikációt, amihez kizárólag a bocskaikertiek férnének hozzá, és ezen keresztül azonnal tájékoztatni tudom őket bármiről, kiemelten a sürgős eseményekről. Akár szavazásokat is lehet majd ezen keresztül indítani.

Tóth Ferenc Bocskaikert polgármesterjelölt

Ismerjük a magyar politikai kampányok “színvonalát”. Nem félsz, hogy kicsinálnak?

Hatalmas követőtáborunk van a közösségi médiában a Tündérkör miatt, a nyilvánosság hatalom, ha kell, meg is fognak védeni. Nyilván leszek majd nőverő, transznemű, meleg, pedofil stb. Lehet próbálkozni, de teljesen transzparens vagyok. Takargatnivalóm nincs, fiatalkori botlásaimat is mindig vállaltam, sőt azokból is merítettem később erőt. Nem titok, hogy 19 évesen, még biztonsági emberként belekeveredtem egy balhéba – megjegyzem, egy szórakozóhely hölgyvendégét kellett megvédenünk szolgálat közben -, és börtönben is ültem. Most pedig itt vagyok 45 évesen három diplomával, és még egy tucatnyi középfokú végzettséggel, közben csapatommal rászorulók ezrein segítettünk, és fogunk is még. Életutam teljesen nyilvános, erről korábban a Debreceni Napnak és más médiumoknak is őszintén beszéltem. Aki pedig az estlegesen balra vagy jobbra húzásomat véli felfedezni, és ez alapján személyemet megítélni, azt ki kell ábrándítanom: a pártpolitika egyáltalán nem érdekel, kizárólag ügyek mentén tervezem szolgálni a bocskaikertieket.

Programodban Bocskaikert arculatának javítása is szerepel. Kifejted ezt bővebben?

Úgy, ahogy van, az egész ráncfelvarrásra szorul. Történtek persze kezdeményezések, de ez nagyon kevés, amit ebből a jobb sorsra érdemes községből ki lehet hozni. Még több fa, még több virág, még több szín kell Bocskaikertbe, hogy ha egy átutazó megfordul itt, az jusson eszébe: “Na, ez igen! Így kell kinéznie egy takaros, hamisítatlanul magyar kistelepülésnek.” A lakosság körében az elmúlt években óriási felhördülést keltett, hogy karácsonykor alig volt közterületi díszítőelem, ami arra utalt volna, hogy az év egyik legfontosabb ünnepe közeledik. Tavaly – lakossági nyomásra – talán megmozdult valami, de ez közel sem volt szinkronban az itt élők igényeivel. Bocskaikert ennél sokkal többet érdemel. Ünnepek alkalmával szeretnék olyan vásárokat szervezni, amelyek megteremtik azt a légkört, ami méltó a szeretet ünnepéhez.

Tudsz erre pozitív példát mondani?

Persze. Debrecenben ez remekül működik, az ottani lakosság többsége a karácsonyi szervezéssel elégedett. Azt se felejtsük el, hogy Bocskaikert lélekszámának dinamikus növekedését a Debrecenből kiköltöző családok teszik ki, akik már megtapasztalták, milyen egy igazi, hangulatos városi (esetünkben nagyközségi) karácsony.

Sarkalatos pontja programodnak az egészségügy…

Ezen a területen a legfontosabb fejlesztenivaló a gyermekorvosi ügyelet megszervezése lenne. Jelenleg ugyanis a családoknak Debrecenbe kell vinniük a gyereket, ha ellátásra szorulnak.  Ha nincs megfelelő helyszín, akkor pályázni kell. Ki kell járni, el kell érni, hogy záros határidőn belül legyen gyermekorvosi rendelő Bocskaikertben. 

Pénzkérdés ez?

Szerintem nem. Egyszerűen rosszul mérték fel a lakosság igényeit.

Mi a helyzet a közbiztonsággal?

Sürgősen javításra szorul. Rengeteg apróbb, de a lakosság számára annál bosszantóbb bűncselekmény, illetve szabálysértés rejtve marad. Lopások, betörések, rongálások és egyebek, ahol a sértett már nem is tesz feljelentést, mert feleslegesnek érzi. Egyszerűen nem hisznek az emberek a bűnüldözés hatékonyságában. Számos településen láttam erre vonatkozó pozitív példákat, a megoldás pedig pofonegyszerű: a jelenleginél sokkal több, jó minőségű térfigyelő kamerára (összesen legalább 150-200 darabra) van szükség, amelyeket – az ide vonatkozó jogszabályok betartásával – a rendőrség kezel, ha bűncselekmény történik. Akár 70-80 százalékkal is csökkenthető így a bűncselekmények száma.

Mit takar a “Bocsibusz” elnevezés?

Ez egy nagyon érdekes kezdeményezés, amit már több magyar település is alkalmaz (ilyen például Gödöllőn a pedibusz – a szerk.). A lényege: mivel óriási az autósok okozta tumultus a helyi iskola körül, újra divatba kellene hozni, hogy a kisdiákok gyalog járjanak suliba. A “busz” jellegét pedig az adja, hogy önkéntesek – jellemzően idősek – kísérik őket, csökkentve a dugókat és nem utolsósorban a károsanyag-kibocsátást is.

A kulturális életben is látsz hiányosságokat…

Bocskaikert kulturális élete jelenleg egyenlő a nullával. Szinte minden programot az iskolába, bölcsődébe stb. szerveznek, ezekről csak egy szűk kör értesül. Saját közösségi házra van szükség, hiszen számos eseményt az iskola életével nem összeegyeztethető időpontban rendeznek, vagyis csak rendeznének ott. Minden rétegre és korosztályra gondolni szeretnék, és az sem titkos célom, hogy a bocskaikerti lakosságot összekovácsoljam. Sajnos azt látom – tudom, ez globális szintű probléma -, hogy itt is egyre nagyobb fokú az elidegenedés, a közöny. A szomszédok már nem is ismerik egymást, az emberek nem köszönmnek egymásnak. Közösséget szeretnék építeni Bocskaikertben, ehhez remek eszköz a kultúra, például ingyenes színházai előadások formájában. Ami tudjuk, hogy igazából nem ingyenes, hisz’ nincs ingyenebéd. Az önkormányzat viszont erre simán előteremti a forrást. Akár pályázati úton, akár vállalkozók segítségével ezek a rendezvények kivitelezhetők. Ebben egy komoly szakembergárda is Bocskaikert segítségére lesz. És ha már vállalkozók, a munkahelyteremtésre is nagyobb figyelmet fordítanék Bocskaikertben, mert a helyi igényeket nem fedi le teljesen Debrecen szívóhatása. Néhány nagyobb vállalat betelepülése pedig jelentős plusz bevételhez juttatná a községet. Elsőként egy önkormányzat által működtetett, de szigorúan profitorientált vállalatban gondolkodom.

Mi lesz a Tündérkör Alapítvánnyal, ha megnyered a választást?

Természetesen ugyanúgy működik majd tovább, de azt nem tartom kizártnak, hogy idővel más lesz az elnöke. Az alapítói joggyakorló továbbra is én maradok. Igyekszünk majd több önkéntest bevonni, hogy a kieső munkámat majd átvegyék.

Bővebb információ Tóth Ferenc életútjáról, terveiről és megoldási javaslatairól a honlapján olvasható.

– Szilágyi Szabolcs –

az eredeti hír itt elérhető