Debrecen Hotels

Nemzetközi pástokon a debreceni vívók

  2018 feb 03 / #debrecen
Google ads
Google ads

Hatalmas lendülettel dolgoznak a nyáron alakult debreceni vívóegyesület vezetői. Az Interfencing DSC és a TFSE vívói ezúttal sportdiplomáciai sikert értek el, hiszen Magyarországról egyedül az egyesület tagjait hívták meg egy szingapúri nemzetközi edzőtáborba. Közben a vívóteremben sem állhat meg a munka, hiszen Bíró Dávid a sabaci junior világkupára készül mesterével.
A hétvégén a junior férfi párbajtőrözők a szerbiai Sabacban találkoznak. Az Interfencing DSC
termében készülő Bíró Dávid a román nemzeti csapat tagjaként lép pástra a megmérettetésen.

„Egyesületünk, mint azt a neve is sugallja nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi kapcsolatok építésére.”

– kezdte beszámolóját Sápi Máté a debreceni egyesület elnöke. „Amikor Dávid megkeresett
bennünket, hogy a környéken nincs lehetősége arra, hogy sportolói karrierjét folytassa, örömmel segítettünk neki. Egyesületünk alapítói között van Nyisztor Sándor athéni olimpikon, aki korábban is segítette már Dávid felkészülését. Őt kértem meg, hogy a jövőben is foglalkozzon a nagyváradi születésű sportolóval.”

„Dávid igen nehéz korszakon van túl, a múltban nem volt számára biztosítva, hogy megfelelő
feltételek mellett készüljön, így kicsit visszaesett a teljesítménye és sokkal nehezebb bekerülnie az egyre erősebb román válogatottba”– mondta Nyisztor Sándor a sportoló edzője.

„Az Interfencingben jelenleg, minden adott a problémamentes felkészüléshez.” Dávid tehát mindent megtesz azért, hogy juniorként is válogatott lehessen. Az egyesület kardvívói
közben Szingapúrban segítik a helyi Singapore Sport Club felkészülését az Ázsia játékokra. A kéthetes edzőtáborban részt vesz a Korea National Sport University is, ahol többek közt a koreai olimpiai bajnokcsapat is készül.

Magyarországot a TFSE és az Interfencing DSC junior magyar bajnoki bronzérmes csapata képviseli. Bogár-Szabó András, Máté Benedek és Urbán Ádám a helyi egyesület vendégeként vesznek részt a táborban.

„Mesterünket, Dávid Lászlót a munkája most Debrecenhez köti” – folytatta mondandóját Sápi Máté. „Nélküle sem utaztak azonban egyedül a srácok, a TFSE vívómestere, az egyesületünkhöz egyébként ezer szállal kötődő Patócs Ákos a tábor egyik vezetője. A másik pedig a neves koreai tréner, Lee Shin Mi. A nemzetközi kapcsolataink tehát egyre szélesednek.

Nincs megállás, már javában készülünk a nyári nemzetközi edzőtáborunkra, ahová a szingapúriak mellett eddig román, svéd, holland, orosz és francia vívók is jelezték részvételi szándékukat. „

Az új egyesület tehát rohamléptekkel fejlődik és teszi nemzetközileg is egyre elismertebbé a
cívisvárosi vívást.