Debrecen Hotels

Nem adta meg az elsőbbséget, súlyos balesetet okozott a mikepércsi férfi

  2019 máj 30 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Debreceni Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki a 35-ös számú főútra történő felhajtás során nem adott elsőbbséget a védett úton haladó személyautónak.

 

A 3 éves gépjárművezetői gyakorlattal rendelkező fiatal vádlott 2018. november 26-án a délelőtti órákban a munkáltatója tulajdonát képező és általa jogszerűen használt tehergépkocsival közlekedett Debrecen lakott területén kívül a 354. számú úton és a 35-ös számú főúton kívánt továbbhaladni. A jármű jobb oldali első ülésén egy utas tartózkodott. A fenti helyen és időpontban nappali, természetes fényviszonyok voltak, közepes volt a forgalom, azonban esős, párás volt az idő.

A vádlott a 354. számú út és a 35-ös számú főút kereszteződéséhez érkezve észlelte, hogy a forgalomirányító fényjelző készülék sárga villogó jelzést ad, azonban az ott elhelyezett „Állj! Elsőbbségadás kötelező” közúti jelzőtábla utasításának megfelelően megállt, majd úgy haladt be az útkereszteződésbe, hogy nagyfokú figyelmetlensége folytán nem biztosított elhaladási elsőbbséget a védett úton szabályosan, Debrecen felől Józsa irányába haladó, sértett által vezetett személygépkocsi részére, így azzal összeütközött.

Az ütközés következtében a vétlen, időskorú sértett az autóval balra kisodródott és nekiütközött az ott leállított, figyelmeztető jelzést használó tehergépkocsi elejének, majd tovább sodródva érintőlegesen a szalagkorlátnak ütközött. A sértett 8 napon túl gyógyuló sorozatborda-, szegycsont-, orsó- és sípcsonttörést szenvedett. A sértett által vezetett személygépkocsiban a jobb oldali első ülésen utasként tartózkodó felesége is megsérült, 8 napon túl gyógyuló csigolyatörést és sorozatborda-törést szenvedett.

A vádlott által vezetett tehergépkocsi jobb oldali első ülésén utazó személynek 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérülése keletkezett.

A balesetben részes gépjárművekben utazók valamennyien használták a biztonsági övet.

A sértettek sérülései a vádlott KRESZ szabályszegő magatartásának eredményeként jöttek létre. 

A Debreceni Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a járási ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottal szemben tárgyalás lefolytatása nélkül pénzbüntetést szabjon ki.