Néhány nap múlva már szállingózhat a hó

2022.11.12

Mozgalmasabbá válik az elmúlt hetek egyhangú, borongós, ködös időjárása.

Az Időkép cikke szerint ugyanis a jövő hét első felében nagy mennyiségű sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kelet-Európai síkságot, majd szerda tájékán

a fagyos légtömeg nyugatabbra mozdulhat el, és Közép-Európába is beszivároghat, miközben az észak-atlanti térségben képződő ciklonok és frontjaik sorra érik el kontinensünket nyugat felől.

Így tulajdonképpen egy keveredési zóna alakulhat ki Közép-Európa fölött, ahol a keletről jövő hidegebb, szárazabb, és az Atlanti-óceán és Földközi-tenger felől érkező enyhébb, nedvesebb légtömeg találkozhatnak egymással.

Ez már önmagában nagy bizonytalansági faktor, de erre még rátesz egy lapáttal az az opció is, hogy az észak-atlanti ciklonok hidegfrontjai mediterrán ciklonokat indíthatnak be a Földközi-tenger térségben.

Egyelőre bizonytalan, hogy a modellek által jelzett lassú lehűlés során mennyi hideg levegő áramlik be a Kárpát-medencébe. Lehet, hogy csak pár fokkal esik vissza a hőmérséklet, de ettől nagyobb mértékű lehűlés sem kizárt.

Csapadékra keddtől számíthatunk, ennek mennyisége és halmazállapota is kérdéses még, de előfordulhat olyan forgatókönyv, amiben a csapadék és a fagyos levegő is rendelkezésre állhat ahhoz, hogy megpillantsuk a szezon első hópelyheit – írja az Időkép.

Mikor fog esni a hó 2022/2023 telén? Ezt mutatják most a modellek.

az eredeti hír itt elérhető