Négyéves az Agóra, itt a szülinapi program

2019.02.05

2015. február 10-én nyitotta meg kapuit Debrecenben az Agóra Tudományos Élményközpont, amely azóta a régió meghatározó intézményévé vált. Az élményközpont programjain az elmúlt négy évben több mint 150 ezren vettek részt, a tavalyi látogatószám az előző évi tendenciáknak megfelelően 44 ezer körül alakult. Az Agóra születésnapját idén is különleges rendezvénnyel ünneplik meg.

A keleti régióban egyedülállónak számító intézménybe az ország minden tájáról, de egyre gyakrabban külföldről is érkeznek csoportok és egyéni látogatók. Emellett egyre többen találkozhatnak „külső” helyszíneken is az Agóra programjaival, hiszen évről évre növekszik a kitelepülésekre szóló meghívások száma. Ennek köszönhetően hazánk számos pontjára, iskolai programokra vagy nagyobb rendezvényekre vitte már el az élményközpont a kísérleti bemutatóit, a mobil digitális planetáriumát vagy éppen néhány interaktív eszközét. 2018-ban bemutatkozott az Agóra többek között Szolnokon, Csorváson, Püspökladányban, Miskolcon, és idén is már főszereplői voltak egy nagyszabású, többnapos békéscsabai eseménynek.

Az Agóra „játékparkja” folyamatosan bővült az elmúlt években, hogy minél izgalmasabb, szórakoztatóbb módon közelíthessék meg a természettudományos témaköröket. A tavaly megnyílt, nagyon népszerű VR bázis eszközein kívül 2018-ban került az interaktív térbe például az örvények fizikáját bemutató víztornádó, az ingamozgást demonstráló fényinga, a gördülő test energiáit izgalmasan szemléltető golyómasina, a tükörrajzoló, a végtelen tükör vagy a National Instruments által kifejlesztett földrengésszimulátor.

Több mint ezer fiatal vett részt a 2018-ban elindult BASF Chemgeneration programban, melynek célja, hogy népszerűsítse a 14-18 éves, középiskolás diákok körében a kémiát, és segítse őket annak megértésében, hogy a természettudományok miként járulhatnak hozzá a fenntartható fejlődéshez. Ez már a harmadik tudományos program, amelyet a BASF-fel közösen valósít meg az Agóra. Az általános iskolásoknak szóló BASF Kölyöklabor foglalkozások közül a Clever Foodies – Étkezz okosan is folytatódik 2019-ben a Chemgeneration mellett.

Egyre erősödnek az Agóra Tudományos Élményközpont nemzetközi kapcsolatai. Már három éve tart az együttműködés a kassai K13 Kulturális Központtal, amelynek a tagintézményével, a SteelParkkal minden évben játékokat cserél az Agóra. Ezúttal logikai fejtörők, hatalmas ördöglakatok érkeztek Kassáról. Idén a debreceni intézmény részt vesz egy ERASMUS+ nemzetközi pályázati programban is. Ennek keretében egy lengyel, egy cseh és egy görög science centerrel közösen olyan oktatási, módszertani anyagokat dolgoznak ki, melyek segítségével könnyebben felkelthető a középiskolás korosztály tudományos érdeklődése és erősíthető az élményközpontok oktatásban betöltött szerepe.

Az Agóra negyedik szülinapját 2019. február 9-én, szombaton ünneplik: a hagyományokhoz híven ezen a napon rendhagyó programok, vadonatúj foglalkozások és izgalmas kalandok várják a látogatókat az élményközpontban. Kiderül többek között, mi lehet a titka a Bermuda-háromszögnek, hogyan lehet kék, zöld vagy vérnarancs színű a tűz, meddig „élhet” egy csillag, miről árulkodik egy egyszerű talajminta, és a Földön vajon mindenhol négy évszakból áll-e egy év. A tudományos élményközpont ezen a napon kedvezményes jeggyel látogatható. A szülinapi belépő ára gyerekeknek és felnőtteknek egységesen 900 Ft/fő.

 

Agóra szülinap

  1. február 9., szombat 10:00-18:00

 

Mi lehet a titka a Bermuda-háromszögnek? Hogyan lehet kék, zöld vagy vérnarancs színű tűz? Meddig „élhet” egy csillag? Miről árulkodik egy egyszerű talajminta? És vajon a Földön mindenhol négy évszakból áll egy év? Az Agóra negyedik születésnapján rendhagyó programok, izgalmas kalandok, vadonatúj foglalkozások és meglepetések várják a látogatókat.

A tudományos élményközpont ezen a napon kedvezményes jeggyel látogatható. A szülinapi belépő ára gyerekeknek és felnőtteknek egységesen 900 Ft/fő.

 

Tüzes kísérletek

Időpontok: 11:00, 15:00

Helyszín: nagyelőadó

Láttál már kék, zöld vagy vérnarancs színű tüzet? És vulkánkitörést? A látványos kísérleti bemutatóból megtudhatod, mit is tud tulajdonképpen a tűz és hogyan kezdte el az ember használni. Tüzet gyújtunk kovakővel, szikrával és villámmal, elindítunk egy mini rakétát és tűztornádót is csinálunk.

A félórás kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

 

Vizes fizika

Időpontok: 13:00, 17:00

Helyszín: nagyelőadó

Mindig 100°C-on forr fel a víz? Miért hasznos konyhai eszköz a kukta? Hogyan keverednek az anyagok hideg és meleg vízben? Mi lehet a titka a Bermuda-háromszögnek? Mi lesz a növényekkel, ha megfagy bennük a víz? Mi történik, ha folyadékba ejtünk egy testet? Ismerd meg a folyadékok és a víz érdekes fizikai tulajdonságait!

A félórás kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

 

Az égbolt titkai

Időpont: 12:00, 16:00

Helyszín: nagyelőadó

Fedezzük fel együtt a februári égbolt titkait a WorldWide Telescope segítségével! A Microsoft és a NASA együttműködéséből született programon keresztül a földi és űrbéli távcsövek legjobb képei érhetőek el. A Földről megfigyelhetjük többek között a téli égbolt egyik legismertebb és leglátványosabb csillagképét, az Oriont, majd elhagyva a Föld légkörét körbenézhetünk a Világegyetemben is!

A 25 perces ismeretterjesztő előadást 10 éves kortól ajánljuk.

A csillagok fejlődése – amíg egy csillag szupernóva lesz

Időpont: 14:00

Helyszín: nagyelőadó

A csillagok “születnek”, fejlődnek, majd befejezik “életüket”. Mindez elsődlegesen a csillagok tömegétől függ. Egy kis tömegű csillag akár 10 milliárd évnél is hosszabb ideig létezik, míg egy nagy tömegű csillag néhányszor 10 millió év alatt leéli “életét”, majd hatalmas robbanással elérkezik a végzet. Ilyenkor olyan elemek jönnek létre, mint az arany, az ezüst, a platina… Naprendszerünk egy korábbi csillagrobbanás eredményeként jött létre.

A 40 perces ismeretterjesztő előadást 12 éves kortól ajánljuk.

 

Fény-játék

Időpont: 10:00-13:00

Helyszín: – 1. emelet, orvosbiológiai labor

Az orvosbiológia labor egy izgalmas, színes, fényben úszó szobává alakul át. A bemutató középpontjában a fény áll. Találkozhattok itt mini zenélő Tesla-tekerccsel, végtelen tükörrel, ledforgóval, LED-kockával és sok más fényes szerkezettel.

Az interaktív programot 8 éves kortól ajánljuk.

 

Kreatív tudomány speciál

Időpont: 10:00-13:00

Helyszín: – 1. emelet, interaktív tér

A foglalkozáson az újrahasznosítás jegyében papírgalacsin-lövő csúzlit készítünk. Miután elkészültünk, célba is lőhetünk vele. Jó móka!

Az interaktív programot 5 éves kortól ajánljuk.

 

LEGO műhely

Időpont: 11:00, 12:00, 16:00, 17:00

Helyszín: – 1. emelet, fizikalabor

Éhes aligátor, doboló majom, üvöltő oroszlán – a gyerekek ezen a foglalkozáson különleges állatokat építhetnek a WeDo Robotics 1.0 készlet segítségével. Egy mini-projekten keresztül megismerkedhetnek a programozás alapjaival és beléphetnek a felfedezések világába.

A 45 perces interaktív programot 8 éves kortól ajánljuk.

A foglalkozásra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

 

Robotfelvonulás

Időpont: 14:00-16:00

Helyszín: – 1. emelet, interaktív tér

A pályán Lego Mindstorms EV3-as robotok követnek vonalat, vagy éppen harcolnak egymás ellen egy szumórobotpályán. Láthatsz olyan robotot, amely másodpercek alatt rakja ki a Rubik-kockát vagy irányíthatsz két lábon járó humanoidrobotot. Megismerkedhetsz a 978 darabból álló Xiaomi MITU távirányítható és programozható robottal, melyet te is könnyedén irányíthatsz. Sőt egy LittleBits áramköreiből épült R2D2-t is mozgásra bírhatsz.

 

Mikrokozmosz

Időpontok: 12:00, 13:00, 17:00

Helyszín: földszint, hidrobiológiai labor

Érdekel mi van a szabad szemmel látható világ alatt? Hogy néznek ki az élőlények alapépítőkövei, a sejtek? Hogyan lélegeznek a növények?  A foglalkozáson választ kaphatsz a kérdésekre, sőt megismerkedhetsz a mikroszkópok felépítésével és használatával.

A félórás interaktív programot 8 éves kortól ajánljuk.

A foglalkozásra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

 

Talajkutató

Időpontok: 11:00, 14:00, 15:00, 17:00

Helyszín: földszint, botanikalabor

Mitől savanyú a talaj? És hogyan lehet kimutatni? Hogyan néznek ki a föld szemcséi mikroszkóp alatt? Mit kell figyelembe venni mielőtt kertészkedni szeretnénk? Melyik növény milyen talajban érzi jól magát? A gyerekek az interaktív foglalkozáson megismerkedhetnek a talajok típusaival és megtudhatják, hogyan lehet egy egyszerű kísérlettel könnyen kimutatni a meszet a termőföldben.

A félórás interaktív programot 8 éves kortól ajánljuk.

A foglalkozásra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

A négy évszak

Időpontok: 12:00, 13:00, 15:00, 16:00

Helyszín: 1. emelet, fehér szemináriumi terem

A Földön mindenhol négy évszakból áll egy év? Egyáltalán miért vannak évszakok? Mit jelent a téli és a nyári napforduló? A foglalkozáson megvizsgáljuk azt is, hogy min megy keresztül egy év alatt az almafa és a szitakötő.

A félórás interaktív programot 6 éves kortól ajánljuk.

A foglalkozásra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

 

Láthatatlan tisztaság

Időpontok: 11:00, 14:00, 16:00

Helyszín: földszint, kémialabor

Miért tesszük a szánk elé a kezünket tüsszentéskor? Mikor kell(ene) kezet mosnunk? Miért lehet veszélyes akár egy kézfogás is influenzaszezonban? Az interaktív foglalkozáson teszteljük a kézmosási szokásainkat és kiderül, miért is olyan nagyon fontos dolog a higiénia.

A félórás interaktív programot 8 éves kortól ajánljuk.

A foglalkozásra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

 

az eredeti hír itt elérhető