Négy újabb internetszolgáltatónál érhető el a digitális jólét alapcsomag

2017.12.21

Négy újabb szolgáltatónál érhető el a digitális jólét alapcsomag, így országosan már 16 magyarországi internetszolgáltatónál vehető igénybe a megfizethető és jó minőségű internetszolgáltatás – jelentette be Deutsch Tamás, a digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.

Csütörtökön az LRT-COM Szolgáltató Kft., az LRT-KTV Távközlési Szolgáltató Kft., a HWR Telecom Kft. és a Kiskőrös-Menti Kábelnet Kft. írta alá a védjegy használatáról szóló megállapodást.

Deutsch Tamás kiemelte: a fél éve bevezetett digitális jólét alapcsomag iránt a szolgáltatóknál már több tízezren érdeklődtek, az új előfizetéssel rendelkezők száma meghaladja az ezret.
A digitális jólét alapcsomag ahhoz járul hozzá, hogy Magyarországon valamennyi polgár hozzáférhessen az internet előfizetés lehetőségéhez. A felméréseik szerint a megkérdezett, internet előfizetéssel nem rendelkezők 14-16 százaléka számára drága a szolgáltatók kínálatában megjelenő, legkedvezményesebb előfizetés is. Ezért döntöttek valamennyi magyarországi internetszolgáltatóval egyetértésben a digitális jólét alapcsomag elindításáról – fejtette ki a miniszterelnöki biztos.

Ismertette: az alapcsomag védjegyrendszerben működik, a védjegy tulajdonosa a magyar állam (Digitális Jólét Nonprofit Kft.) , a pályázó szolgáltatókkal ingyenes védjegyhasználati szerződést kötnek. A szolgáltatók vállalják, hogy a saját kínálatukban elérhető legolcsóbb internetcsomaghoz képest legalább 15 százalékkal olcsóbban kínálnak vezetékes vagy mobilinternet előfizetést. Kiemelte: a 16 szolgáltató több mint kétharmada ennél jóval olcsóbban kínál hozzáférést az internethez. A digitális jólét alapcsomag egy vagy két éves hűségidővel köthető.

Deutsch Tamás arra is rámutatott, hogy az elmúlt alig több mint egy évben a 16-74 éves korosztály körében jelentősen, a korábbi 72 százalékról idén őszre 78 százalékra bővült a rendszeres internethasználók aránya. Az európai uniós átlag 79 százalék – tette hozzá. Magyarország már ledolgozta a hátrányát, és 2018-ban várhatóan meghaladja a 80 százalékot a rendszeres internethasználók aránya, így az ország az unión belül a legjobb mutatóval rendelkező országok közé fog kerülni.

Kifejtette, hogy az eredményekhez az idei áfacsökkentés is hozzájárult, amikor 27-ről 18 százalékra csökkent az internetszolgáltatás áfája. Ezt 2018-tól újabb csökkentés követi, és 5 százalékos áfakulcs alá fog tartozni. Az internetezés ára az adócsökkentéssel már eddig is csökkent, mintegy 17,5 százalékkal és ez jövőre is folytatódik. Az unióban Magyarországon lesz a legalacsonyabb az internet áfája, az adócsökkenés 35-40 milliárd forintot hagy a magyar lakosságnál – sorolta.

A HWR Telekom Kft. jelenleg a főváros XIV. és XVI. kerületeiben és Hajdúdorogon szolgáltat, 7 ezer ügyfelük van. A szupergyors internet programban négy járásban nyertek el támogatást hálózatfejlesztésre, így mintegy 65-70 település 9 ezer háztartásának biztosíthatják az alapcsomagot.

A Kiskőrös-Menti Kábelnet Kft. a berettyóújfalui járásban szolgáltat, tulajdonosai között vannak az érintett települések önkormányzatai is.

Az LRT-COM Szolgáltató Kft. és az LRT-KTV Távközlési Szolgáltató Kft. szolgáltatási területe Borsod és Veszprém megyék területére terjed ki, emellett Sárbogárd térségében és az Alföldön szolgáltatnak, együtt mintegy 8000 ügyfelük van.

az eredeti hír itt elérhető