Debrecen Hotels

Ne váljunk áldozattá! A rendőrség tanácsai

  2018 Sze 24 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai 2018. szeptember 20-án Hajdúdorogon, az Őszidő Kulturális Egyesület tagjai részére tartottak bűnmegelőzési előadást. A résztvevőket a korosztályukat leginkább veszélyeztető bűncselekményekről és azok megelőzésének lehetőségeiről tájékoztatták a rendőrök. Az interaktív programon többek között a tűzifa árusítással kapcsolatos csalásokról is szó esett. A rendezvényen részt vett Széles Sándor a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztály vezetője, aki az egészségügyi szolgáltatással egybekötött árubemutatókhoz köthető bűncselekmények megelőzésére hívta fel a figyelmet.

A vagyonvédelemmel kapcsolatos tanácsadás és a BikeSafe regisztrációs program 2018 szeptemberi, álmosdi és hajdúhadházi állomása után 2018. szeptember 23-án Debrecenben, a Nagyerdei parkban megrendezett Autómentes napon folytatódott.

Az ősz beköszöntével közeleg a fűtési szezon, sokan ilyenkor gondoskodnak a téli tüzelőről. A házaló kereskedők gyakran üzletelnek tűzifával, közöttük pedig vannak olyanok, akik különböző módszerekkel igyekeznek megkárosítani a gyanútlan vásárolókat.

Lehetőleg csak telephellyel és hiteles mérleggel rendelkező cégtől, vállalkozástól vásároljanak tüzelőt. Újsághirdetés útján, vagy házaló árusoktól való vásárláskor nagyobb az esélye annak, hogy csalás áldozataivá válnak. A kedvezőnek tűnő, a piaci árnál jóval alacsonyabb árról szóló ajánlatokat fontolják meg.

Megrendeléskor előre egyeztessék a kiszállítás időpontját és lehetőleg kérjék olyan családtag, vagy szomszéd segítségét a lerakodáshoz, aki jártas a tüzelőanyagok vásárlásában. Csak akkor fizessék ki a fát, ha megnézték, hogy olyan minőségű, amilyet szerettek volna és a jelenlétükben le is mérték az átadott mennyiséget. Csak a lepakolt fa árát fizessék ki. Amennyiben az eladó előleget kér, legyenek nagyon körültekintőek. Ha nem ismerik jól a vállalkozót, céget, előre ne utaljanak, és ne adjanak át pénzt.  A kiszállításkor idegeneket ne engedjenek be a házba. Mielőtt megérkeznek, készítsék elő a megbeszélt vételárat, ne a szállítók szeme láttára vegyék elő összes megtakarított pénzüket.

Ha bűncselekmény áldozatává váltak, a lehető legrövidebb időn belül értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon.