Debrecen Hotels

Nagykaliberű politikusok avattak fel egy jobbra kanyaródó sávot Debrecenben

  2021 szept 02 / #debrecen
Google ads
Google ads

Önálló jobbra kanyarodó forgalmi sáv épült a Böszörményi út – Békessy Béla utcai csomópontban tette közzé a debreceni önkormányzat. A beruházás nettó 114.902.474. forintból valósult meg.

A NIF Zrt. beruházásában zajló „Debreceni szűk keresztmetszetű közlekedési elemek, csomópontok átépítése” elnevezésű projekt alapján megújult csomópontnál Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője és Dampf Nándor, a NIF Zrt. projektvezetője tartottak sajtótájékoztatót.

A meglévő jelzőlámpás csomópontnál a Böszörményi útról a Békessy Béla utca irányába sávváltási, lassítási és felállási szakasszal ellátott önálló,  80 méter hosszú jobbra kanyarodó sáv épült. A szomszédos sávba történő becsatlakozás elősegítése érdekében a Békessy Béla utcán 90 méter hosszon gyorsítósávot alakítottak ki, azaz összességében 170 m új forgalmi sáv létesült. Az új forgalmi sávval párhuzamosan, 80 méter hosszban kerékpárút korrekciója és átvezetése, valamint 60 méter hosszban járda építése valósult meg – írja beszámolójában a NIF Zrt.

A fejlesztés során kialakított forgalmi sáv a csomóponti ág kapacitásbővítését segíti elő, mivel így a jobbra kanyarodó gépjárművek nem tartják fel az egyenes irányba haladókat.

Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere beszédében elmondta: Akik figyelemmel kísérik a várost érintő infrastruktúra-fejlesztési folyamatokat tapasztalhatják, hogy Debrecenben több, az autós forgalom áteresztőképességét növelő beruházás is zajlik. Célunk a városi lakosság igényeihez igazodva csökkenteni a torlódási helyzetek, fennakadások gyakoriságát. Az átépítések bár átmeneti nehézségeket okozhatnak, hosszútávon minőségi javulást érünk el a város közlekedésében.

Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője hozzátette: A Böszörményi út a város egyik legzsúfoltabb bevezető útja. Jelen kereszteződésben kialakított jobbra kanyarodó sáv a közlekedők mindkét irányból történő dinamikus haladását segíti elő. Jelenleg több, kisebb volumenű beavatkozás zajlik Debrecenben, azonban összességében kijelenthetjük, hogy ezek a projektek mind a helyi úthálózat tehermentesítését, kapacitás bővítését segítik elő.

 

Dampf Nándor, a NIF Zrt. projektvezetője kiemelte: A város fejlődése ezen csomópontban is éreztette hatását, így a kereszteződés fejlesztése elkerülhetetlenül szükségszerűvé vált. A mellettünk látható lakó övezetek és a klinikák felé irányuló jelentős forgalom miatt szükségesnek éreztük szétválasztani az egyenesen haladó főúti forgalmat. Végeredményben a csomópont dinamikusabb közlekedését segíti elő a beruházás.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, a ZEMPLÉNKŐ Kelet-magyarországi Építőipari Fővállalkozó és Bányászati Kft. kivitelezésében, hazai forrásból valósul meg nettó 114.902.474. forint értékben.