Debrecen Hotels

Nagy Márton: most azért is drága az élelmiszer, mert tavaly olcsó volt, és az országnak nincs kikötője

  2022 jún 20 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Széchenyi Kártya Programról tartottak sajtótájékoztatót hétfőn, de az újságírók főleg más témákról kérdezték Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert.

Nagy azért elmondta, hogy Magyarországon a lakossági és a vállalati hitelpiac is kétszámjegyű növekedési dinamikát mutat, és megfelelően támogatja a gazdaságot. Hozzátette, a hitelek nagy része államilag támogatott konstrukció, és példaként említette a vállalkozásoknak szóló Széchenyi kártya programot, amelyhez az állam kamattámogatást és hitelgaranciát ad, valamint a lakosságnak szóló családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a babaváró konstrukciókat.

Kérdésekre válaszolva Nagy Márton elmondta, az élelmiszerárak emelkedése világpiaci tendencia, elsősorban a gabonaárak drágulása húzódik mögötte.

„Óvatosan kell bánni az összehasonlításokkal” – mondta. Ő úgy emlékszik, hogy

tavaly például nagyon alacsony volt az élelmiszerek ára itthon, ezért is látható nagyobb emelkedés. De az is negatívan befolyásolja szerinte az árakat, hogy Magyarországnak nincsen kikötője

– egészítette ki a 444.hu az MTI tudósítását.

A miniszter megismételte, hogy a kormány az extraprofitadóval egyelőre két évre számol. A Ryanair légitársasággal kapcsolatos fogyasztóvédelmi vizsgálattal kapcsolatban annyit közölt, hogy még nem zárult le, azt követően lehet majd részleteket tudni, döntést hozni.

Mi lesz a katával? Parragh ismét odapörkölt

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy egy ország akkor működik jól, ha jól működő gazdaság áll a háttérben, ezért a kamara partnere a kormánynak.

Az MKIK elnöke felidézte, hogy a kamara rendszeresen együttműködési megállapodást kötött a kormánnyal, amelyben többek között szerepel a Széchenyi kártya program szakmai felülvizsgálata, az adott körülményekhez igazítása.

Parragh László sem a Széchenyi kártyával kapcsolatban kapott kérdést, hanem arról kérte ki a sajtó a véleményét, hogy a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint az MKIK elnöke adócsalónak nevezte a katásokat.

„Én nem ismerem ezt a galerit, nem neveztem senkit adócsalónak. Sértő a megjegyzésük”

– reagált Parragh László.

A galeri amúgy egy szleng szó, és bűnbandát jelent.