Debrecen Hotels

Müller Cecíila karácsonyi receptjével érkezik a kormány agymosó lapja a nyugdíjasok postaládájába

  2021 nov 20 / #debrecen
Google ads
Google ads

Míg a baloldal egy gazdasági válság időszakában vette el az idősektől a 13. havi járandóságot, addig most az Orbán-kormány egy vírushelyzetben nem megszorít, hanem segítő kezet nyújt a rászorulóknak – mondta Nyitrai Zsolt kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az Origo című internetes lapnak adott, szombaton megjelent interjújában.

Jövő héten kezdődik el a JóKor nyugdíjasoknak szóló magazin terjesztése, és több mint kétmillió idős emberhez fog eljutni – mondta Nyitrai Zsolt az Origónak.

Felidézte, hogy az Idősek Tanácsa, a nyugdíjasok legfőbb érdekképviseleti szervezete fogalmazta meg,hogy legyen egy kiadvány, amely rendszeresen eljut minden nyugdíjashoz, és az őket érintő legfontosabb kérdésekben tájékoztatást tud adni.

“Pontosan a vírushelyzet mutatta meg, milyen fontos ennek az újságnak a létezése, mivel az idősek akkor nem tudtak közösségbe menni, társaságba menni, és akkor érkezett az otthonukba egy ilyen tájékoztató kiadvány” – tette hozzá, azzal együtt, a mostani lapszámban elsőként Orbán Viktor miniszterelnök köszönti majd a nyugdíjasokat, míg Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a nyugdíjasok juttatásairól beszél majd.

Müller Cecília országos tisztifőorvos karácsonyi receptet oszt majd meg, Gubás Gabi színművésznővel is van interjú, míg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszél majd, hogy a gyerekei hogyan várják a “Jézuskát”, és még nyereményjáték is van a lapban

– ismertette Nyitrai Zsolt.

Az interjú szerint a mostani magazin sok jó hírt tartalmaz, mivel egyebek között szerepel benne az, hogy minden nyugdíjas megkapta az egységes 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot. “Ez rekordnagyságú összeg, és ennek a feltétele az volt, hogy a magyar gazdaság sokkal jobban teljesített a vártnál” – értékelte a politikus.

“A baloldal idején ugyanez a szabály életben volt, de mivel a gazdaságot tönkretették, így egyszer sem fizettek nyugdíjprémiumot.

Ha a baloldal alakítana kormányt, akkor szinte biztos, hogy a nyugdíjprémium megszűnne, mert képtelenek jól kezelni a gazdaságot, és az idősek megbecsülése se volt soha fontos számukra” – tette hozzá Nyitrai Zsolt, azzal együtt, hogy most 2010 óta már negyedik alkalommal kaptak nyugdíjprémiumot az érintettek.

Az interjúban szóba került a 13. havi nyugdíj is. Erről azt mondta a miniszterelnöki megbízott, hogy a jövő év februárjában teljes összegben megkapják a nyugdíjasok. “Ez az a nyugdíj, amit a baloldal teljes összegben elvett, és a polgári kormány most visszaad” – hangsúlyozta.

“Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje azt mondta, nincs szükség a 13. havi nyugdíj visszaépítésére, a kormányzatnak nem a nyugdíjasokat kell támogatni”

– fogalmazott, hozzátéve, amikor a baloldal kormányon volt, akkor nemcsak a 13. havi nyugdíjat vette el, hanem az “egekbe” emelte a rezsiárakat, és bevezette a fizetős egészségügyet.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány még 2010-ben kötött egy megállapodást a nyugdíjasokkal, és ebben azt vállalták, hogy megőrzik a nyugdíjak vásárlóértékét. Most valóban van egy világszintű inflációs helyzet a járvány és az energiaárak megemelkedése miatt – szögezte le.

A politikus szerint a nyugdíjasok juttatásait összességében kell nézni: van a rekordösszegű nyugdíjprémium, a nyugdíjkorrekció, a jövő februári 13. havi nyugdíj, a benzinárak hatósági rögzítése, és a korábbi rezsicsökkentést máig védi a kormány. Ez a nyugdíjasoknak különösen fontos, hiszen havi több tízezer forintot spórolnak meg – fűzte hozzá.

“A baloldal a rezsicsökkentést is veszélyezteti, világpiaci árakat akarnak megint fizettetni az idősekkel, és Márki-Zay cinikusan azt üzenik nekik, hogy fűtsenek, főzzenek és fürödjenek kevesebbet”

– emelte ki.

A politikus arra is emlékeztetett, hogy míg Horvátországban 550 forintban, nálunk 480 forintban maximálták a benzinárat. Mindezek mellett, ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor egy átlagos család 32 ezer forinttal fizetne többet havonta, ez éves szinten 400 ezer forintos pluszkiadást jelentene – tette hozzá.

(MTI)