Debrecen Hotels

Műfajokon átívelő slam poetry est az Apolló Moziban

  2018 feb 28 / #debrecen
Google ads
Google ads

Ötödik alkalommal szervezi meg éves nagy versenyét Debrecen slam poetry közössége.

Egy országosan is különlegesnek számító helyszínen, a patinás Apolló Mozi nagytermében találkoznak a keleti régió legjobb slamerei, hogy az év első nagy versenyén összemérjék előadásaikat március 7-én 19 órától.

Téma: snitt.

A slam poetry műfaját Marc Smith, amerikai hobbiköltőnek és barátainak köszönhetjük. Ők 1984-ben kezdtek kedvenc klubjukban felolvasóesteket szervezni egymás szórakoztatására. Később a hangsúly magára az előadásra és ennek jó kedélyű versenyjellegére összpontosult. Amikor több csapat illetve egyén indult, egyfajta párbajjá változott át a program, s a közönségé volt a döntő szó. Évekkel később a slam poetry szerte a világon elterjedt. Jelenleg Európában a magyar slam-közösség a legnagyobb.

Ma a slam poetry-eseményeken a résztvevők saját irodalmi jellegű műveiket adják elő pár percben, majd értékelik egymást. A legfontosabb cél a szórakoztatás, önkifejezés, elgondolkodtatás, de jelentős közösségszervező és összetartó ereje is van egy-egy alkalomnak.

Debrecenben a DebreSlam szervez efféle esteket, amelyek között a legjelentősebb a most már ötödik éve megrendezett DSPV, vagyis a Debrecen Slam Poetry Verseny. Tavaly a MODEM adott otthont a megmérettetésnek, s egy aktuális underground tárlat biztosított témaalapot. Ebben az évben azonban egy újabb izgalmas műfaji határvegyítésre készülnek.

Az Apolló Mozi és a DebreSlam együttműködésében az írott szöveg, a hangzó szó és a filmvászon rajongóit szeretnénk közelebb hozni egymáshoz. Helyszínként az artmozi legendás nagytermét választották, valamint a verseny témája is a filmművészet köré összpontosul. Sőt a Dub Székházból jól ismert DRJ filmzenés utalásokkal és underground zenei betétekkel teszi színesebbé az estet.

Versenyzőket várnak még a kultokslam@gmail.com e-mail címre. (Név, telefonszám, három mondatnyi bemutatkozószöveg.)

A március 7-i alkalom az első fordulója az 5. Debrecen Slam Poetry Versenynek. A produkciókat négy felkért szakmai zsűri és három, a közönségből választott ítész értékeli. Ők határozzák meg a sorrendet, amely alapján – és az előadott slammek minőségétől függően
– 10-12 főt engednek a tavasszal tartandó nagy döntőbe.

Konferál:
Megyesi-Horváth Borbála és Mikos Ákos

Zene:
DRJ (Dub Székház)

Mivel versenyről van szó, természetesen nyeremény is jár a legjobb három indulónak. A lehetőségen túl, hogy az áprilisi döntő 50.000 forint összértékű ajándékai közül megnyerhetnek egyet, már az előválogatón is 10.000 forint összdíjazásban adnak át könyvutalványokat és mozijegyeket a támogatók jóvoltából.

Az est Facebook-eseménye ITT található.