Debrecen Hotels

Mostantól Hajdúszoboszlón is van újraélesztő készülék

  2018 okt 20 / #debrecen
Google ads
Google ads

Október 17-én (szerdán) 14:00 órakor ünnepélyes keretek között adták át Hajdúszoboszlón az első, közösségi összefogással beszerzett, közintézményben elhelyezett félautomata defibrillátor (újraélesztő) készüléket, az Újraélesztés Világnapja alkalmából.

Az újraélesztő készülék elhelyezése egy példamutató együttműködés eredményeként valósulhatott meg, Hegedűs Elek helyi vállalkozó (kamarai tag) kezdeményezésére, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hajdúszoboszlói Területi Szervezete és a Hajdúszoboszlói Mentőalapítvány közreműködésével, a hajdúszoboszlói vállalkozók és vállalkozások valamint Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának adományaiból.

 

Az ünnepséget – melyre a hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár (Hajdúszoboszló , Szilfákalja u. 2.) épületében került sor – Mészáros Sándor, a HBKIK Hajdúszoboszlói Területi Szervezetének elnöke nyitotta meg, kiemelte a Mentőalapítvánnyal való jó együttműködést, a vállalkozások és Hajdúszoboszló Város Önkormányzata által nyújtott támogatást, melynek eredményeképpen a tervezett egy készülék helyett két készülék került beszerzésre.

Gadóczy György, a Hajdúszoboszlói Mentőalapítvány kuratóriumának elnöke a félautomata defibrillátor fontosságára, a készülék használatának egyszerűségére hívta fel a fegyelmet. Legyünk bátrak a segítségnyújtásban, újraélesztésben, amíg a szakszerű segítségnyújtás meg nem érkezik, a hírtelen szívhalál és különböző szívelégtelenségben szenvedő embertársaink esetében, merjük használni a készüléket.

Berényiné Szilaj Ilona, a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár intézményvezetője köszönetet mondott Hegedűs Eleknek egyéni vállalkozónak a kezdeményezésért, valamint Mészáros Sándornak és Gadóczy Györgynek, hogy a készülék elhelyezésére az Intézményt választották.

Dr. Skultéti Éva, a HBKIK főtitkára beszédében kihangsúlyozta, hogy a kamarának a társadalmi felelősségvállalásban is fontos szerepet kell betöltenie, ebben a hajdúszoboszlói vállalkozók és a HBKIK helyi szervezetének elkötelezettsége példamutató. Ez egybecseng a HBKIK céljaival, azzal a kezdeményezéssel, hogy minden helyi szervezet területén kerüljön beszerzésre egy újraélesztő készülék.

A LIFEPAK típusú újraélesztő készüléket a kezdeményezés elindítója, Hegedűs Elek hajdúszoboszlói egyéni vállalkozó, önkéntes kamarai tag helyezte a hajdúszoboszlói művelődési központ falára felszerelt szekrénybe. Az intézmény falán tábla örökíti meg, hogy a félautomata defibrillátor a hajdúszoboszlói vállalkozások, a HBKIK és a Mentőalapítvány összefogásaként kerülhetett kihelyezésre, nélkülözhetetlen segítséget jelentve a hirtelen szívmegállást szenvedő embertársaink életének megmentésében.

A rendezvény zárásaként a Mentőalapítvány munkatársai próbababán mutatták be a defibrillátor szakszerű használatát.

 

A hirtelen szívhalálról:

A hirtelen szívhalál nem csak szívbetegeknél következhet be, hanem egészségesnek tűnő embereknél, akár minden előjel nélkül is előfordulhat – a Magyar Kardiológusok Társaságának tájékoztatása szerint Magyarországon hirtelen szívleállásban naponta átlagosan 70-en halnak meg.

Mivel nagyon kevés idő – akár 3-5 perc – alatt is visszafordíthatatlan agy- és szívkárosodás léphet fel a betegnél, nagyon fontos, hogy minél előbb segítségben részesüljön. A félautomata defibrillátorok alkalmazása a sürgősségi szolgálatok kiérkezéséig kimutathatóan növeli a túlélési esélyeket.