Debrecen Hotels

Modernebb betegellátás valósulhat meg Debrecenben – ígérik

  2018 feb 03 / #debrecen
Google ads
Google ads

Már idén tapasztalni fogják a betegek azokat az infrastrukturális és szervezeti változásokat, melyek minden eddiginél magasabb szintű ellátást szolgálnak – olvasható az unideb.hu cikkében.Az egyetemi portálnak Berényi Ervin, a Klinikai Központ tavaly kinevezett elnöke elmondta, az idei év egyik legfontosabb feladata a betegutak optimalizálása lesz.

Növekedni fog a betegbiztonság

Berényi Ervin közölte, első lépésben bizonyos betegcsoportokra fókuszálnakk: a sürgősségi, a járóbetegek és a daganatos betegek ellátására irányítják a legnagyobb figyelmet. A szakember szerint az elmúlt fél évben olyan átfogó és alapos ellenőrzést végeztek az onkológia területén, amire Magyarországon még nem volt példa.

Ennek az eredményeként növekedni fog a betegbiztonság a gyógyítás során

– fogalmaz az elnök.

A Kenézy Gyula Egyetemi Kórház tavalyi integrációja óta a daganatos betegek ellátása terén közös szakmai vezetés jött létre. Ez megalapozza azt, hogy a jövőben a daganatos betegek sorsát érintő döntési folyamatokat helyben és időben is centralizálni tudják. A Klinikai Központ területén található, de csak részben kihasznált sugárterápiás épületet idén szeretnék befejezni. A tervek szerint ott kap majd helyet két nagy onko-team centrum, melyek már az Onkológiai Klinika szervezeti egységeként fognak működni.

Új járóbeteg-központ is tervben van

Hosszútávon egy centralizált járóbeteg-ellátást kell kialakítanunk egy teljesen új helyen, új épületben – mondta Berényi Ervin. A professzor szerint ehhez elsőként a Klinikai Központ 128 járóbeteg szakrendelését kell egyesével megvizsgálni, szakmáról szakmára végiggondolni, hogy melyek azok az ellátási körzetek, ahol a betegutak további optimalizálása az ellátásjavítás feltétele.

A járóbeteg-ellátást át kell tekintenünk, és elemzés után el kell érni, hogy a Klinikai Központ pavilon rendszerének túlzsúfolt alagsorait tehermentesíteni kell, adott szakmák és ellátási szintek tekintetében átmenetileg támaszkodni kell a jelenlegi lehetőségekre,  a Kenézy Egyetemi Kórházra, valamint a Bethlen utcai szakrendelőkre. Hosszútávon egy centralizált járóbeteg-ellátást kell kialakítanunk egy teljesen új helyen, új épületben

– véli Berényi Ervin.

Az elképzelések szerint 4-5 év múlva megvalósuló komplexum egy olyan többszintes, mélygarázsos, minden járóbeteg-szakrendelést magába foglaló épület lenne, amely a betegek számára könnyen megközelíthető, és a jövő elvárásait is kiszolgálja.

A teljes interjú itt olvasható: unideb.hu.