Debrecen Hotels

MNB: megjelentek az államilag támogatott fogyasztóbarát lakáshitelek

  2018 jún 29 / #debrecen
Google ads
Google ads

Májustól megjelentek a banki kínálatban az első állami kamattámogatással nyújtott minősített fogyasztóbarát lakáshitelek, amelyek a nem minősített termékeknél kedvezőbb hiteldíjakat, illetve ügyfélbarát ügyintézést biztosítanak – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-t.

A közleményben kiemelik: a minősített kamattámogatott hiteleknél a futamidő legalább első 5 évében az állam megfizeti a hitelkamat egy részét.

A speciális konstrukcióra a fogyasztóbarát lakáshitelekre jellemző többi kedvezmény is érvényes, így a többi piaci lakáshitelhez képest mintegy negyedével alacsonyabb a folyósítási, és mintegy felével alacsonyabb az előtörlesztési díj, s egyszerűbb az ügyintézés.

A bank az ügyfél kérésére köteles átvállalni a teljes földhivatali ügyintézést, a hitelbírálat legfeljebb az értékbecslés rendelkezésre állásától számított 15 – kamattámogatott hitel esetén 20 – munkanap lehet, a folyósítási feltételek teljesítését követően pedig 2 – kamattámogatott hitel esetén 5 – munkanapon belül folyósítani kell a hitelt – hívta fel a figyelmet az MNB.
A jegybank ismertette: a három vagy több gyermekes családok számára már elérhető olyan termék, amelynek 3 százalék körüli a teljes hiteldíj-mutatója.

Az ajánlatok összehasonlításában segíthet a www.minositetthitel.hu oldalon található kalkulátor, valamint a jegybank hitel- és lízingválasztó programja, amely az adatokat táblázatos formában tartalmazza.

Egyes kamattámogatott hiteleknél a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) igénylése kötelező feltétel – mutatott rá az MNB.

A közleményben arra is kitérnek, hogy a kormány a lakáscélú állami támogatásokat kamattámogatásként, vissza nem térítendő támogatások formájában (például csok) és a lakástakarékpénztári megtakarításokhoz kapcsolódóan nyújtja. A lakáscélú állami támogatásokkal kapcsolatos esetleges fogyasztói panaszok a kormányablakokban nyújthatók be.