Debrecen Hotels

Mindent tagadott a bíróságon Simonka György, a költségvetési csalással vádolt fideszes

  2020 okt 13 / #debrecen
Google ads
Google ads

Megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken az a büntetőper, amelyben Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt és 32 társát bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják – írja a HVG. Az orosházi központú választókerület országgyűlési képviselője nyolc és fél évi fegyházbüntetést is kaphat, valamint az ügyészség 850 millió forintos vagyonelkobzásra tett javaslatot a bíróságnak arra az esetre, ha Simonka elismeri a vádiratban foglaltakat és lemond a védekezés lehetőségéről. Ezt a fideszes politikus az előkészítő ülésen és a mostani tárgyaláson sem tette meg.

Kizárását kérik fideszes párttársai a költségvetési csalással vádolt Simonka Györgynek

Az első tárgyalási nap délelőttjén az első- és másodrendű vádlottakat hallgatta volna meg a bíróság, de ők nem kívántak vallomást tenni. Délután a Fidesz Békés megyei országgyűlési képviselője harmadrendű vádlottként állt a bíróság elé, és

ezúttal nem járult hozzá, hogy a tárgyalóteremben fényképfelvételek készüljenek róla.

Ezt azzal indokolta, hogy a média komoly nyomás alá helyezte őt és a családját.

A politikus egyben közölte, a nyomozás során tett vallomásait fenntartja. Azonban a vádirat vonatkozásában egy másik vallomást nyújtott be, amit a bíró olvasott fel. Ebben lényegében mindent tagadott, amit a vádirat a terhére rótt. Úgy vélte,

olyan személyek vallomásán alapulnak a vádirat, akik az ügyészséggel kiegyeztek, a mentesülésük miatt mondták azt, amit kellett.

A dokumentumból egyebek közt kiderült még, hogy Simonka szerint

– a vádiratban szereplő bűnszervezet sohasem létezett,

– nem vezette bűnös szándék sem a vállalkozások alapításánál, sem vezetésénél,

– a kétezres évek közepén nem is reménykedhetett támogatásban, mert baloldali kormány volt hatalmon,

– a termelőszövetkezetek létrehozását a gazdasági válság indokolta,

– a 2000-es években vállalkozó volt és őstermelő, családi vállalkozásokat működtetett, továbbá tanácsokat adott más vállalkozóknak, de a döntést egyetlen esetben sem ő hozta,

– minden beruházás a tészek működését szolgálta, túlárazásról nem tudott,

– hamis az az állítás, hogy pénzeket osztottak vissza,

– nem az ő utasítása alapján történt a közös védekezési stratégia kialakítása,

– a vádiratban szereplő beruházások megvalósultak, és azokat szakszerűen végezték el

A politikus beszámolt arról is, hogy vádlott-társai közül többeket hogyan ismert meg, illetve hogy velük milyen kapcsolatban áll.

Kitért feleségére, és unokahúgára, akik szintén vádlottak.

Mint írta, önállóan végezték a tevékenységüket, ő pedig semmilyen törvénytelen vagy szabálytalan dologról nem tud munkájukkal kapcsolatban. Simonka írt arról is, hogy miként került kapcsolatba az ügy koronatanújával és csapatával, aki korábban a szintén becsődölt Mórakert TÉSZ esetében is adott tanácsokat.

Biliárdasztalt és szoláriumot is lefoglalt a rendőrség Simonka Györgynél

A januári, előkészítő tárgyaláson Simonka szintén az ártatlanságát hangsúlyozta, és akkor azt is mondta, hogy 100 tanút szeretne meghallgattatni a bíróságon. Korábban a büntetőper több vádlottja beismerte bűnösségét, és elfogadta az ügyészség által indítványozott büntetést.

A vád szerint Simonka György és társai 2009 és 2015 között 1,4 milliárd forintot csaltak el egy bűnszervezetben. Társaival arra specializálódtak, hogy a zöldség-gyümölcs termelői csoportok által igényelhető állami támogatásokat átláthatatlan céghálókon keresztül számtalan trükkel lenyúlják.