Debrecen Hotels

Milyen veszélyeket rejt az őszi autózás?

  2021 nov 17 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az autóhasználat számtalan előnnyel jár, nem véletlenül választják egyre többen a közlekedésnek ezt a módját a folyamatosan növekvő bekerülési költségek ellenére is. De az előnyök mellett rengeteg kockázattal is számolnunk kell a mindennapok során, amik a rutinos és kezdő sofőröket is egyaránt veszélyeztetik.

A következő cikkben megvizsgáljuk, milyen extra veszélyhelyzetekkel kell számolnunk ebben a gyönyörű évszakban, ha úgy döntünk, hogy autóval szeretnénk elérni az úti célunkat.

Gyerekek az utcán

Ugyan már jócskán túl vagyunk a nyári szüneten, sőt már az őszit is kipipálhatjuk a naptárban, de a gyerekek még 2 hónapnyi iskolába járás után sem tűnnek túlzottan enerváltnak. Sokszor vidáman ugrándoznak, vagy éppen heccelik egymást az út mentén, és bizony az is megesik velük, hogy nem elég körültekintőek, amikor lelépnek a járdáról. Ilyenkor mindenképpen az autóvezetőknek kell résen lenniük és minden eshetőségre felkészülni. Ez pedig egyáltalán nem könnyű feladat, pláne, ha nekik is egy-két felcsigázott gyerkőc próbálja minél gyorsabban elmesélni a nap történéseit.

Szeretnéd magad biztonságban tudni az utakon, de elkerülnéd a sorban állást? Keresd fel az Allianz Hungária weboldalát az online elérhető gépjármű biztosításokért, és találd meg az igényeidhez leginkább passzolót!

Csúszós útszakaszok

Az évszaknak megfelelő gumikra ilyenkor már nem árt odafigyelni, hiszen az utak a köd és a nagyobb mennyiségű csapadék miatt alapvetően síkosabbak. Erre jön még rá a nagy mennyiségű lehulló levéltömeg, ami további lehetőséget ad a megcsúszásra. Ilyenkor nagyon körültekintőnek kell lenni, nem szabad felelőtlenül belemenni előzésekbe vagy gyorsulásokba, hiába érezzük azt, hogy az előttünk lévő sofőr csupán feltart minket. 

Fagyos utak

Ugyan még nem jöttek el a hajnali fagyok, de fel kell rá készülnünk testben és lélekben egyaránt, hogy rövidesen 0 fok körüli hőmérsékletek lesznek. Ezekben az időkben a legkisebb jeges foltok is nagy katasztrófákhoz vezethetnek. Az ónos eső még ennél is nagyobb veszélyeket rejt magában, hiszen azonnal az útra fagyva egy jégpáncélt képez azon, kellemetlenül megnehezítve az autó irányítását. 

Az őszi időszakban tehát fokozott figyelmet kell fordítani a KRESZ szabályainak betartására. Fontos, hogy mindig láthatóak legyünk, használjuk a világítást, tartsunk nagyobb követési távolságot, és ne feledkezzünk meg a relatív gyorshajtás elkerüléséről sem, mivel ezzel megelőzhetjük akár azt is, hogy egy hirtelen előttünk termett vaddal ütközzünk. 

Ezenkívül tudomásul kell venni, hogy ez az időjárás nem kíméli a gépjárműveket sem. Egyes alkatrészek jobban megsínylik a hidegeket, így érdemes műszaki ellenőrzést végeztetni, mielőtt teljesen átadjuk magunkat az őszi autózás élményének.