Debrecen Hotels

Milliós büntetés a fővárosnak, mert blokkolták a meleg oldalakat

  2019 máj 30 / #debrecen
Google ads
Google ads

Jogvédő szervezetek márciusban fordultak az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, miután kiderült, hogy Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala blokkolja az LMBTQI témájú honlapok elérését számítógépes hálózatából.

 

A Főpolgármesteri Hivatal legfőbb érve a panasz nyomán az volt, hogy a Hivatal munkatársainak ezen oldalak elérésére a munkájukhoz nincs szükség, írja a Háttér Társaság közleménye.

“Ez az érvelés azonban összeomlott, mikor a Hivatal által becsatolt dokumentumból kiderült, hogy számtalan a munkavégzéshez nem szükséges internetes oldal, így például szórakoztató videók és aukciós oldalak is elérhetőek a hivatali gépekről. Ráadásul a hátrányos megkülönböztetésnek kitett csoportok érdekérvényesítő szervezeteinek kiadványaira, sajtóanyagaira a Hivatal munkatársainak az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében igenis szükségük van”

fogalmaz a legnagyobb leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) embereket tömörítő civil szervezet közleménye.

Mivel más hátrányos helyzetű csoportokkal (például romákkal, nőkkel, fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó oldalak elérhetők voltak a Főpolgármesteri Hivatal munkatársainak), csak az LMBTQI témájú oldalakat, köztük a jogvédő szervezetek oldalait blokkolták, ezért a hatóság megállapította, hogy a főpolgármesteri hivatalnál szexuális irányultságon és nem identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetés történt.

Az EBH megfogalmazásában: “[A] tiltott kategóriák köre alapján az állapítható meg, hogy a meleg, leszbikus, biszexuális tartalmakat kifejezetten a nem munkahelyre való, káros, deviáns, akár jogellenes tartalmakkal összefüggő kategóriákkal tartja összetartozónak az eljárás alá vont (…). [A]z eljárás alá vont az ország fővárosának önkormányzataként a kérelmezők honlapjait, illetve magát a hangsúlyos meleg, leszbikus, biszexuális tartalmat a deviáns témákat tartalmazó kategóriákkal együtt tiltja, jelentős mértékben ráerősítve, mintegy jóváhagyva ezzel a már meglévő társadalmi előítéletet.”