Debrecen Hotels

Merkely: a beoltatlanok mind koronavírusosak lesznek

  2021 okt 07 / #debrecen
Google ads
Google ads

A delta vírusvariáns rendkívüli fertőzőképes, és meg fogja találni azokat a személyeket, akik nincsenek beoltva” – fogalmazott a szakember, aki szerint az átoltottság és átfertőzöttség mértéke relatíve magas, de nyájimmunitás nem érhető el, vagyis “gyakorlatilag minden oltatlan el fogja kapni ezt a betegséget” – mondta az Inforádiónak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Viszont a koronavírus-járvány negyedik hulláma itthon minden bizonnyal kevésbé terheli majd meg az egészségügyi ellátórendszert, mint az előző kettő.

“Nem egy második-harmadik hullám típusú görbét fogunk látni, hanem egy elnyújtott, laposan emelkedő görbét. A delta vírusvariáns rendkívüli fertőzőképes, és meg fogja találni azokat a személyeket, akik nincsenek beoltva”

– fogalmazott a szakember.

Hogy a harmadik oltást hogyan érdemes időzíteni, arról azt mondta, a második oltástól számított hat hónap múlva érdemes azt beadni az időseknek és krónikus betegségben szenvedőknek.

“Természetesen a vírus változhat, ezért ezek a szabályok is módosulhatnak”

– figyelmeztetett Merkely Béla.

Arról is beszélt, hogy Romániában elsősorban az átoltottak alacsony száma (sok helyett 20 százalék alatti) áll a járvány robbanásszerű terjedése mögött, azokba az országokba ugyanakkor biztonságosan utazhatunk, ahol folyamatosan csökkennek a napi esetszámok.