Debrecen Hotels

Megújult kiállítóterekkel nyitott meg a Hajdúsági Múzeum Hajdúböszörményben

  2021 dec 23 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Kubinyi Ágoston programban megvalósuló korszerűsítés a múzeum 11. és 12. kiállítótermeit érintette. A „VÉRZETTEK ÉS ELHULLTAK ŐK…” elnevezésű kiállításban a látogató megismerheti az egykori böszörményi katonák első világháborús szerepvállalásainak történetét – tette közzé a város önkormányzata.

Az újonnan megálmodott installációk segítségével a betérő elidőzhet egy kicsit a Boldog Békeidő hangulatát idéző miliőben, vagy átélheti a doberdói harctér és ezzel együtt annak hétköznapi valóságát. A merészebbek egy tiszti pisztoly használata során kipróbálhatják rejtett lövész tudásukat.
A következő terembe továbbhaladva a múzeum vendégei szembesülhetnek a Trianon okozta sokk helyi változásaival és láthatják a kor vezető református alakjának, Baltazár Dezsőnek viaszba öntött mellszobrát. A terem közepén helyet kapott országzászló makett visszarepíti az érdeklődőt a 30-as évek végének böszörményi főterére. A vitrinekben bemutatott tárgyak és dokumentumok pedig ékes bizonyságul szolgálnak az „újrateremtés” széles körű összefogására az oktatástól kezdve a szórákozást jelentő társadalmi szerveződésekig.
Az új kiállítással a Hajdúsági Múzeum igyekszik kellő tisztelettel megemlékezni az első nagy világégés helyi és hazai áldozatai és a várost újjáépítő helyi lakosok előtt.
A kiállítás a múzeum nyitvatartási ideje alatt a mindenkori járványügyi szabályokat betartva látogatható.