Debrecen Hotels

Megújul Debrecen közvilágítási rendszere, forgalomkorlátozások lesznek a munkálatok idején

  2023 máj 11 / #debrecen
Google ads
Google ads

Megújul Debrecen közvilágítási rendszere – számolt be sajtótájékoztató keretében Papp László polgármester a megkezdődött munkálatok helyszínén 2023. május 11-én.

Debrecen ez évi költségvetésének elfogadásakor kiemelt szempont volt az, hogy a fejlesztési forrásokat fenntarthatósági célok elérésére is használja a város – mondta el a polgármester. Ezért a 2019-ben elfogadott városüzemeltetési koncepció mentén haladva a 2023-as költségvetésben több olyan fejlesztés finanszírozása szerepel – például a panelházak energetikai felújításának támogatása –, amely fenntarthatósági célokat szolgál. Ezek közül a fejlesztések közül az egyik legnagyobb jelentőségű Debrecen közvilágítási rendszerének modernizálása, környezettudatosabbá tétele.

Ez azt jelenti, hogy az eddig használatos régi típusú, nagy energiaigényű lámpatesteket a következő években folyamatosan „okos”, ledes lámpatestekre cserélik a városban.

Megújul Debrecen közvilágítási rendszere

Debrecenben jelenleg a közvilágítási rendszer részeként mintegy 25 ezer lámpatest üzemel, s ezek közül körülbelül 6 ezer lámpatestet cserélnek le ebben az évben. A munkálatok május 9-én kezdődtek meg, s az említett mennyiség teljes cseréjére ez év végéig folyamatosan kerül sor. Ennek a fejlesztésnek a megvalósítására hozzávetőleg 1,6 milliárd forintot fordít idén a város. A jelenlegi energiaárakat figyelembe véve ez a viszonylag magas beruházási költség mindössze 3,5 év alatt megtérül.

A hatezer lámpatest cseréjének első ütemében 830 új ledes lámpatestet helyeznek el a város különböző pontjain. Elsődlegesen a nagy forgalmú utak mentén – a Böszörményi úton, a Klaipeda utcán, a Sumen utcán, a Mikepércsi úton az ötágú körforgalomig –, s többnyire lakótelepeken – a Menyhárt József téren, a Borbíró téren, a Doberdó utcai szervizúton –, valamint az Egyetem téren. Az első ütem munkálatai a tervek szerint 5 hétig tartanak majd.

Megújul Debrecen közvilágítási rendszere

A cseréket a kivitelezők a közvilágítási csúcsidőszakon kívül végzik, azaz a 8.15 óra és 15.45 óra közötti időszakban. Ez nyilván napközbeni forgalomkorlátozásokkal is jár majd, ezért a munkaterületek környékén járók legyenek türelmesek és elővigyázatosak!

Az új, ledes lámpatestek a 21. század technikai színvonalának megfelelő „okos” lámpatestek lesznek, ami azt jelenti, hogy fényerejük a mindenkori fényviszonyoknak megfelelően szabályozható, vezérelhető. Például szürkületben nem feltétlenül fognak olyan kapacitással működni, mint éjfélkor. Ezzel további energiamegtakarítást lehet elérni. A lámpák üzemeltetését és szabályozását a Debreceni Városüzemeltető Kft. végzi majd, amely a további munkálatokat is koordinálni fogja.

Megújul Debrecen közvilágítási rendszere

Amit azt Papp László elmondta, az idei fejlesztési program része a Debreceni Városüzemeltető Kft. közreműködésével egy új városüzemeltetési központ kialakítása, s ennek segítségével lesz majd a közvilágítás is szabályozható.

Megújul Debrecen közvilágítási rendszere

A polgármester említést tett arról is, hogy a város közvilágítási rendszerének fogyasztása évente 8,2 millió kilowattóra. A cél az, hogy az idei fejlesztés révén ez körülbelül az egyharmadával csökkenjen. A jelenleg működő lámpák beépített teljesítménye 2100 kilowattóra, s az a tervek szerint 700 kilowattórával csökken. A város környezettudatos gondolkodásának köszönhetően ez az átalakítás 700 tonna szén-dioxid kibocsátás-csökkenéssel is jár.