Debrecen Hotels

Megnyílt Afrika titokzatos éjszakai élővilága a Debreceni Állatkertben

  2021 máj 01 / #debrecen
Google ads
Google ads

Afrika titokzatos éjszakai élővilágába nyújt betekintést a szombaton kinyitó Debreceni Állatkert új társas bemutatója – tájékoztatta lapunkat a Dr. Nagy Gergely Sándor, az intézmény igazgatója. Az állatkert ésa vidámpark érvényes védettségi igazolvánnyal látogatható. Maszk viselése nem kötelező zárt, de az állatházakban erősen ajánlott használata.

Az ideiglenes zárvatartás alatt újabb, Debrecenben korábban soha nem látható fajjal bővült a cívisvárosi intézmény gyűjteménye, miután az Európai Törzskönyvi Programhoz csatlakozva összesen öt szenegáli fülesmakit fogadtak két állatszállítás során. Előbb két hím érkezett hozzájuk a Szegedi Vadasparkból február 22-én, majd három nőstény a csehországi Jihlava állatkertjéből március 31-én. Egyelőre a csapat összeszoktatása zajlik, de az intézmény a tervek szerint idővel a faj szaporításával is segíteni fogja a nemzetközi tenyészprogramot.

Éjszakát imitálnak az állatok számára

Már a fülesmaki-csapat gondozására való felkészülés is izgalmas szakmai kihívásokkal járt, mivel ennek az éjjel aktív fajnak a tartásához és bemutatásához speciális létesítmény szükséges. Az intézmény újdonsült főszponzora és a fülesmakik örökbefogadója, a Deutsche Telekom IT Solutions által nyújtott támogatásból épült meg Trópusi házban az a tematikus afrikai éjszakai bemutató, amely egyiptomi gyümölcsevő denevéreknek, valamint a szintén nemrég érkezett és eddig sosem bemutatott berber csíkos fűegereknek is otthont ad. Annak érdekében, hogy a holnapi újranyitást követően a látogatók aktivitás közben csodálhassák meg a lakókat, a betekintőket leszámítva fényszigeteléssel ellátott bemutató fordított ciklus szerint kap megvilágítást, így nyitvatartási időben az éjszakát imitálja az állatok számára.

A félmajmok közé tartozó szenegáli fülesmaki, más néven szenegáli galágó (Galago senegalensis) az afrikai Szaharától délre elterülő szavannákon, cserjésekben és hegyi vagy folyó menti erdőkben őshonos. Napközben a sűrű növényzetben, faodvakban, elhagyott madárfészkekben bújik el csoportosan, majd éjszaka indul táplálékszerző útra, amelyen rovarokat, madarakat és tojásokat zsákmányol, de fogyaszt gyümölcsöket, zöldségeket és magvakat is.

Előszeretettel nyalogatja továbbá a szenegáli akácia (Acacia senegal) gumiszerű nedveit (gumiarábikum). Nagyméretű, érzékeny szemével és fülével kiválóan boldogul a sötétben; erős lábának köszönhetően pedig igen mozgékony, akár 3 méteres ugrásokra is képes. Bár vadon élő populációja egyelőre stabil, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség  Vörös Listáján és a CITES nemzetközi kereskedelemmel szembeni védelmet adó II. mellékletében.

 

A nyitvatartás feltételei

Kényszerű, kötelező korlátozások mellett – újra kinyithatott a Debreceni Állatkert

A 194/2021. (IV. 26.) kormányrendelet értelmében egyelőre az alábbi feltételekkel látogathattok majd el hozzánk:

 

• kizárólag érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezőket és a felügyeletük alatt lévő kiskorúakat tudják fogadni;
• a jogszabály értelmében a maszk viselése nem kötelező, azonban javasoljuk használatát, különösen a zárt tereinkben és állatházainkban;
• működni fognak a vidámparki élményelemek, valamint az Állatok akcióban program; így a pónilovagoltatás és a Katta-sétány is a már megszokott módon;
• normál nyitvatartási rend lép életbe, vagyis az Állatkert a hét minden napján 9:00 és 18:00, a Vidámpark pedig hétköznap 10:00 és 17:00, hétvégén és ünnepnapokon pedig 10:00 és 18:00 között tart majd nyitva;
• a zárvatartás alatt vásárolt belépők az újranyitás napjától számított egy éven belül használhatók fel, a zárvatartás alatt érvényes bérletek érvényessége pedig meghosszabbodik a kényszerű zárlat időtartamával.

A sorban állás elkerülése és a kényelmes bejutás érdekében javasolják, hogy belépőtöket online váltsák meg a látogatók.