Debrecen Hotels

Megkezdődött az őszi lehalászás a hortobágyi halastavakon

  2018 okt 16 / #debrecen
Google ads
Google ads

Megkezdődött az idei őszi lehalászás a hortobágyi halastavakon – közölte a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója kedden az MTI-vel.

Simon Károly tájékoztatása szerint a Hortobágyon és 50 kilométeres körzetében 2800 hektár tófelületről, összesen 44 tóból emelik ki a halakat és helyezik át folyamatosan a telelő medencékbe, ahonnan a megrendelőknek szállítják.
Tavaly 1500 tonna halat értékesítettek, az idén többre számítanak – tette hozzá példaként említve, hogy az első negyedévben dupla annyi halat adtak el, mint egy évvel korábban.

A Hortobágyon termelt halak 80 százaléka ponty, ezek közül is leginkább a 2-2,5 kilogrammos, úgynevezett “három nyaras”, vagyis három éves példányokat keresik. A többi busa és amur, 5 százalék pedig ragadozó: harcsa, csuka és süllő – ismertette a részleteket a vezérigazgató.

Simon Károly elmondta: a halak 15 százalékát Romániába és Lengyelországba exportálják, a többit a hazai piacon, elsősorban a nagy kereskedelmi láncok áruházaiban, illetve saját debreceni üzleteikben értékesítik.
Az 1500 tonna hal nagyobb részét, mintegy 60 százalékát feldolgozzák saját hortobágyi üzemükben, és úgy szállítják a megrendelőknek – fűzte hozzá.

A tavalyi 1,2 milliárd forintos árbevételüket az idén szeretnék túlszárnyalni – jelezte a vezérigazgató az MTI érdeklődésére, megjegyezve, hogy az idei áfacsökkentés eredményeként – bár időközben jelentősen nőttek a takarmány- és a bérköltségek – karácsonykor olcsóbban juthatnak hozzá a halhoz a vásárlók, mint egy évvel korábban.

Simon Károly azt mondta, hogy a 120 dolgozót alkalmazó halgazdaság a térség legnagyobb foglalkoztatója. Örvendetesnek nevezte, hogy növekszik a halfogyasztás hazánkban: az eddigi adatok szerint az idén várhatóan 15-20 százalékkal haladja meg a tavalyit.