Debrecen Hotels

Megkezdődött a tanév a Debreceni Egyetemen

  2018 Sze 10 / #debrecen
Google ads
Google ads
Több mint kilencezer elsőéves kezdi meg tanulmányait idén a Debreceni Egyetemen. Az intézmény vasárnap a Főnix Csarnokban tartotta tanévnyitó ünnepi szenátusi ülését, ahol esküt tettek az elsőéves hallgatók, valamint több elismerést is átadtak.

Az 1538 óta folyamatosan működő Debreceni Egyetem életében ma már az orvos-, és gyógyszerészképzés mellett nagyon jelentős az agrár-, a természettudományos-, és a műszaki képzés is. Egy modern egyetemnek reagálni kell a kor kihívásaira, ezért az intézmény életében nagy jelentősége van a vállalati együttműködéseknek, amelyek évről-évre bővülnek

– emelte ki tanévnyitó ünnepi beszédében az egyetem rektora.

Szilvássy Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a hallgatók szorgalmán, tudásán múlik, hogy be tudnak-e kerülni a nemzetközi vállalatok menedzsmentjébe, de az egyetemtől minden segítséget megkapnak.

A Debreceni Egyetem az ország egyik vezető egyeteme, az egyik legszélesebb képzési kínálattal rendelkező intézmény, számos nemzetközi eredménnyel, és a sportban is piacvezető. A Debreceni Egyetem tartja fenn az ország legnagyobb egyesületei között számon tartott DEAC-ot. A több mint 1500 igazolt versenyző jelentős része egyetemista. Ez úttörő és iránymutató. Az egyetem hírnevét öregbíti, növeli vonzerejét és példát mutat a fiataloknak

– emelte ki Kósa Lajos országgyűlési képviselő.

A politikus hozzátette, hogy a kiemelkedő egyetemi sportélethez szükséges a létesítmények fejlesztése is, kormányzati támogatással.

Ami a Debreceni Egyetemen, és Debrecenben történik, az maga a 21. század- mondta köszöntőjében Palkovics László innovációs-és technológiai miniszter.

A tárcavezető kifejtette, hogy az egyetem a hazai felsőoktatás kiemelkedő intézményeként sokoldalú, interdiszciplináris képzéssel, kutatással és fejlesztéssel járul hozzá a tudomány és a társadalom fejlődéséhez. Az egyetem tervei azt mutatják, hogy Debrecenben megértették a kor szavát, beszélik az innováció nyelvét.A Debreceni Egyetem kiemelt feladatának tekinti a technológiák, az innovációs megoldások piaci környezetbe való helyezését, az innovációs lánc hiányzó elemeinek megszervezését, megteremtését. Időben felismerték azt is, hogy a mérnökök számának növelése hatalmasat lendíthet a város fejlődésén és a régió jövőjén. A műszaki képzésre az utóbbi 3 évben 30 százalékkal többen jelentkeztek, így az orvosi és gazdaságtudományi képzések mellett, a harmadik legnépszerűbb a műszaki tudományterület

– tette hozzá a miniszter.

Palkovics László a kutatással kapcsolatban kitért arra, hogy a kutatási tevékenység eredményesebb lehetne a párhuzamosságok kiiktatásával, az erőforrások lehető leghatékonyabb felhasználásával.  A cél az, hogy Magyarország hangsúlyosabban jelen legyen a világ innovációs és tudományos térképén, de az utóbbi években ez alig mutatkozott meg az eredményekben.

Rengeteg pénzt költöttünk kutatásra és innovációra, miközben a ranglistákon hátrébb sorolódtunk. Érdemes újragondolni az akadémiai kutatóintézetek státuszát. Az egyetemek és a kutatóintézetek sok szállal kötődnek egymáshoz, -mégis más fenntartó alatt működnek-, amely az anyagi forrásaink és egyben a humán erőforrásainak pazarlásához vezet. Összevonással létre tudna jönni egy olyan stabil tudományos bázis, amely megteremtheti a lehetőségét egy szélesebb szakmai kutatási háttéren nyugvó oktatásnak és kutatásnak- fejtette ki a szaktárca vezetője.

A miniszter a BMW debreceni beruházásáról is beszélt.

Kiemelte, hogy az autóipari és beszállítói igényeket minden tekintetben kiszolgáló és együttműködő felsőoktatásra van szükség. A tárcavezető azt mondta: biztos abban, hogy a Debreceni Egyetem kiválóan megoldja ezt a feladatot.

Palkovics László köszöntője után az elsőévesek elmondták egyetemi fogadalmukat.

A Debreceni Egyetem a város legnagyobb szellemi erőforrása, amely versenyképes tudással látja el a hallgatókat.  Debrecen története egyik legdinamikusabb időszakát éli. Az elmúlt 4 évben több száz milliárd forint értékű munkahelyteremtő beruházás jött létre, és ez a tendencia jellemzi a következő éveket is, ez azt is jelenti, hogy kiemelt jelentősége lesz a mérnökképzésnek a Debreceni Egyetemen.  Ebben a munkában együtt dolgozunk az intézménnyel és a kormányzattal

– hangsúlyozta Papp László polgármester.

Debrecen polgármestere a tanévnyitón megköszönte, hogy a Debreceni Egyetem támogatja a város gazdasági törekvéseit, és kulcsszerepet vállal abban, hogy Debrecen minden szükséges feltételt megadhasson az ide települő vállalatoknak.

A polgármester ünnepi beszédét követően az elsőéveseket képviselő hallgatók átvették jelképes tanulmányi füzetüket a karok dékánjaitól. Az egyetemet most kezdő diákokat a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke Bognár István Ádám is köszöntötte.

Az ünnepi beszédek után adták át az Alumni díjat, melyet idén a GE Hungary-nak ítéltek oda. A kitüntetést Ascsillán Endre, a cég alelnöke vette át.

A Műszaki Kar Tanácsának javaslatára az egyetem Szenátusa címzetes egyetemi tanári címet adományozott Anisits Ferenc gépészmérnöknek, aki mintegy két évtizeden keresztül vezette a BMW dízelmotor-fejlesztő kutatóközpontját.  A BMW debreceni fejlesztéséhez kapcsolódóan a szakemberképzésben kiemelkedő stratégiai feladata lesz a Debreceni Egyetemnek. Anisits Ferenc az oktató-, és kutatómunkát szakértelmével, szakmai tapasztalatával jelentősen tudja támogatni.

Anisits Ferenc nevéhez fűződik több mint 15 dízelmotor-sorozat bevezetése (több mint hétmillió jármű), az elektromos dízelszabályozás első sorozatban történő alkalmazása, az első közvetlen befecskendezéses V8-as személygépkocsi dízelmotor bevezetése, a körfolyamat számítás mai napig világszerte használt egyenletei és több mint 100 előadás, illetve publikáció a dízelmotor-fejlesztés területén. Kétszeres motor-Oscar nyertes (1999 és 2000).

A DEHÖK küldöttgyűlés által alapított „Pro Auditoribus Universitatis Debreceniensis”, a Debreceni Egyetem Hallgatóiért díjat idén Kiss Ferencné humánpolitikai igazgatónak ítélték oda.