Debrecen Hotels

Megjelent az európai foglalkoztatási és szociális fejleményekről szóló éves jelentés

  2018 Júl 14 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az Európai Bizottság a mai napon közzétette az európai foglalkoztatási és szociális fejleményekről szóló 2018. évi jelentését, mely kedvező tendenciákról számol be, egyúttal azonban a kihívásokra is rámutat, elsősorban az automatizálás és a digitalizáció kapcsán.

A jelentés alátámasztja, hogy kedvező tendenciák figyelhetők meg a munkaerőpiacokon, és javul a szociális helyzet. A foglalkoztatottak száma újabb rekordszinteket ért el. Csaknem 238 millió embernek van állása az Európai Unióban, ami minden eddiginél kedvezőbb foglalkoztatási szintet jelent. 2017-ben a foglalkoztatottak száma több mint három és fél millióval haladta meg az egy évvel korábbi adatot. Az is megállapítható azonban, hogy az egy foglalkoztatottra jutó munkaórák száma az elmúlt években tapasztalt emelkedés ellenére még mindig elmarad a 2008-as szinttől. Pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy nőtt a nettó jövedelem és mérséklődött a szegénység. A súlyos anyagi nélkülözés minden idők legalacsonyabb szintjére esett vissza – az érintettek száma 2012-höz képest 16,1 millióval csökkent. A technológiai fejlődés hatását vizsgálva azonban nehéz felbecsülni, milyen következményekkel jár a jövőben az automatizálás és a digitalizáció. Ezért foglalkozik a 2018. évi jelentés kiemelten a munka változó világával.

A jelentés a technológiai innováció, a demográfiai változások és a globalizáció kapcsán felmerülő lehetőségek és kockázatok elemzésére irányul. Bemutatja, milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy ezek a fejlemények mindenkinek a hasznára váljanak.